І єдине, що хоч якось втішає у цій ситуації, те, що ця вимога не офіційна, тобто її не зобов’язані виконувати тамтешні лікарі. Але чи зможуть вони протистояти своєму керівникові?

«Жодних довідок, обхідних листів медичних оглядів, лікарняних, направлень будь-куди, пільгових рецептів тощо без щеплення проти COVID-19», — так пригрозив головний лікар Шепетівського центру ПМСД Андрій Нечипорук, зробивши допис на своїй сторінці у Фейсбуці. І додав, що за потреби невакцинованим надаватиметься тільки медична допомога.

Така заява викликала у соцмережі хвилю незадоволення. Особливо серед тих, хто не є прихильником вакцинування. Чимало користувачів назвали такі висловлювання не просто обурливими, а й протизаконними. Хоча той у своєму дописі зазначив, що «для пацієнтів, які захочуть щось оскаржити, нагадаю щодо необхідності вакцинації проти ковіду є всі нормативні акти на всіх рівнях!».

Однак, що саме він мав на увазі, важко зрозуміти. Адже щеплення від коронавірусу не є обов’язковим і може здійснюватися лише за бажанням. А от на медичну допомогу, як і лікарняні, пільгові рецепти та все інше, що згадане у дописі Андрія Нечипорука, мають повне право всі.

Звертаючись до пацієнтів із закликом про щеплення, лікар, очевидно, мав добрі наміри і бажання зупинити поширення хвороби. Адже написав: «Тільки вакцинація попередить захворювання. Від імені всіх медиків я дуже прошу вас, шановні пацієнти, вакцинуватися! Ми, медики, вже не витримаємо повторних хвиль захворювань на COVID-19! Тільки по Шепетівці понад 1 500 тих, хто хворів, з них десятки медиків, на жаль, є медики, які віддали своє життя...

Можливо, я не можу публічно це казати, але вже наболіло: якщо хтось зневажає своїм здоров’ям та не щеплюється, то чому ми, медики, маємо лікувати таких хворих, ризикуючи своїм здоров’ям та життям?»

У цих словах є певна логіка. Автор навіть висловив сподівання, що «всі медики, особливо ті, які перехворіли на COVID-19, мене точно підтримують». Та чи справді всі? І як спонукати людей до вакцинації?

Тим більше що й досі навряд чи хтось зможе стовідсотково стверджувати, що саме це допоможе подолати пандемію. Попри те, що сотні тисяч українців отримали свої дози вакцини, вже починається поширення небезпечного штаму. І що на нас очікує восени, невідомо.

Шепетівка переживає ті само проблеми, що і весь світ. Чимало мешканців міста зробили свій вибір на користь щеплення. Центр масової вакцинації Шепетівського центру ПМСД працює без вихідних і пропонує вакцини Pfizer та CoronaVac. Крім того, відкрився центр вакцинації у магазині мережі «Епіцентр». Є можливість отримати щеплення і в амбулаторіях сімейної медицини. Тож лікарям варто було б агітувати всіх і власним прикладом, і роз’ясненням. Але ж ніяк не залякуванням та заборонами.

Загалом в області працюють сім центрів масової вакцинації, є 80 пунктів вакцинації та майже стільки само мобільних бригад. Пункти відкриваються і в найбільших торговельних центрах. За бажанням пацієнта щеплення першою та другою дозами можна зробити вакцинами виробників AstraZeneca, CoronaVac, Pfizer, запаси вакцини Moderna є для щеплення другою дозою.

Процес триває. Факторів, які б стояли на перешкоді, немає. А зайвий тиск може призвести лише до зворотного ефекту.

Хмельницька область.