На території медичного містечка відкрили сучасне відділення екстреної невідкладної допомоги.

Керівники області, низки медзакладів і провідних медичних навчальних закладів, а також обласного бюро судово-медичної експертизи підписали Меморандум про співробітництво щодо його реалізації.

Цей унікальний, перший такий у країні, проект одержав підтримку на рівні держави. Він дасть змогу оптимізувати ресурси різних за профілем медичних закладів і надавати висококваліфіковане медичне обслуговування жителям регіону у форматі «24/7/365».

Майбутнє — за ресурсними містечками

На думку його творців, масштаби й амбіції хабу вимагали відповідної основи — потужного, сучасного медичного закладу, який здатний швидко й ефективно трансформуватися під час новацій. Таким базисом стала обласна клінічна лікарня, на території якої уже функціонують кілька медичних закладів, медичний коледж, низка кафедр Запорізького державного медичного університету й Запорізької медичної академії післядипломної освіти.

На думку директора обласної клінічної лікарні Ігоря Шишки, основним завданням сучасної медицини є своєчасне і якісне надання комплексу послуг. Для цього необхідно виважено, професійно й раціонально переструктурувати наявний медичний простір для максимального наближення його до людей з метою повного використання наявного ресурсного потенціалу.

«Такі завдання вирішуються шляхом створення медичних містечок, де логічно та гармонійно поєднуються медичні й освітні заклади. Освітню й наукову складову в хабі вже сьогодні реалізують Запорізький державний медичний університет, Запорізька медична академія післядипломної освіти МОЗ України й медичний коледж», — розповів Ігор Шишка.

Він додав, що ідеологія й філософія дуальності освіти передбачають надання освітніх послуг тими, хто має практичний досвід і щодня його реалізує.

Цитата

«Завдяки тісній співпраці наших медичних закладів, що розташовані на території медмістечка, і медичних освітніх закладів створені й активно працюють науково-практичні й освітні центри. Це центри трансплантації, комплексної травми, щелепно-лицьової хірургії, онкогематології тощо. На виході — створення сучасного центру ентерологїї і ендоскопії, який має стати науковою базою не тільки для нашого регіону, а й для всього півдня України», — зазначив Ігор Шишка.

Важлива складова — технології

Уже існує і діє обласний центр телемедицини, гармонійно вбудований у концепцію роботи хабу. Спочатку за кошти Європейського інвестиційного банку придбали майже сто універсальних пристроїв для центрів первинної медико-санітарної допомоги, які дають змогу оглянути хворого й передати відповідну інформацію. Потім за рахунок обласного бюджету створили обласний центр телемедицини, де сконцентрували все необхідне для того, щоб надавати всі види дистанційних консультативних послуг, формувати й накопичувати відповідний архів фото- і відеоматеріалів.

Центр працює й надає допомогу, що дуже актуально в період загострення пандемії COVID-19. Також створено і запущено в роботу сучасний технологічний контакт-центр, завданням якого є забезпечення швидкої й професійної взаємодії між одержувачами й постачальниками медичних послуг.

Екстрена допомога за новою концепцією

У день підписання меморандуму на території медичного містечка відкрили сучасне відділення екстреної невідкладної допомоги. Воно створене в рамках Національної програми «Велике будівництво» шляхом логічної й концептуальної комбінації приймального відділення з реанімаційним.

Тут обладнано операційні, встановлено встаткування й спеціальну апаратуру, робочі місця для медперсоналу оснащено меблями й комп’ютерною технікою. Зокрема, встановили цифровий рентген-апарат, функціональні ліжка інтенсивної терапії, які підключені до апаратури спостереження. Біля кожного ліжка — централізована консоль із медичними газами, киснем тощо. Завдяки новому обладнанню діагностику пацієнтам проводитимуть максимум за півгодини, після чого хворий одразу зможе одержати потрібне лікування. Крім того, розроблена чітка логістика швидкого і якісного надання медичних послуг, щоб не втрачати жодної хвилини.

Для зручності родичів пацієнтів у фойє поставили м’які меблі, обладнали місце для зарядки мобільних телефонів і розмістили кулер з водою.

Цифра

Одночасно тут зможуть надавати інтенсивну допомогу 16 пацієнтам. Більш як тридцять співробітників за рік зможуть надати допомогу приблизно 25 тисячам пацієнтів. Загальна вартість реконструкції становить майже 32 мільйони гривень.

Вертольоти, безпека і не тільки

Тривають роботи зі створення безпечної сервісної інфраструктури території медичного містечка. Це й охорона, і паркан, і відеоспостереження, а також облаштування паркомісць, сучасного освітлення тощо. Вирішується питання щодо створення об’їзної дороги й додаткової дороги на територію містечка: один заїзд на територію такого потужного медичного комплексу, де надається, у тому числі, ургентна допомога в режимі 24/7, не відповідає вимогам безпеки.

У найближчих планах — реконструкція головного лікувального корпусу лікарні з установкою сучасного обладнання. Його термомодернізацію майже завершено.

На думку підписантів меморандуму, створення хабу перебуває лише на початковій стадії і попереду чимало роботи.

До речі

За підтримки АТ «Мотор Січ» на території містечка побудували спеціальний вертолітний майданчик. Це дасть поштовх до реалізації проекту санавіації на території регіону й розв’яже проблему швидкого надання медичної допомоги жителям територій, віддалених від закладів охорони здоров’я. Вертолітна бригада цілодобово чергує на аеродромі АТ «Мотор Січ», час її підльоту — лише три хвилини.

Запоріжжя.

Фото з відкритих джерел.