Усім зацікавленим сторонам пропонують долучитися до визначення завдань і заходів з виконання майбутньої програми на найближчі п’ять років. 

Проект документа розміщено на сайті МОН. Як інформує прес-служба міністерства, його підготовлено з метою забезпечення здобувачів освіти місцями в гуртожитках, покращення умов проживання, навчання та відпочинку, забезпечення доступності приміщень та прилеглої території для осіб з інвалідністю, та на виконання до пункту 2 статті 2 Указу Президента України від 03.06.2020 р. № 210/2020.

Проект програми передбачає відновлення й розширення мережі таких об’єктів, ремонт і реконструкцію старих приміщень та будівництво нових або завершення недобудованих із застосуванням енергозбережних технологій.

Головна мета — створити для студентів безпечні й комфортні умови проживання, навчання та дозвілля та забезпечити для них необхідну кількість місць. Окрім ремонтів систем електро-, тепло-, водопостачання та водовідведення, модернізації систем протипожежного захисту тощо, пропонують додатково обладнати гуртожитки спортивними залами, пральними кімнатами, приміщеннями для самостійної роботи, залами для тренінгової та групової роботи із сучасними меблями та доступом до Інтернету. Документом передбачено також збільшення кількості гуртожитків готельного типу та підвищеної комфортабельності.

Головне питання — за чий рахунок усе це буде втілено? «Можливі два варіанти розв’язання проблеми», — йдеться у проекті програми. Перший полягає у збереженні наявних способів управління та утримання гуртожитків закладами вищої освіти, який очікувано призведе до стагнації і консервації проблеми, оскільки виші мають обмежені ресурси. Другий підхід полягає в залученні до розбудови мережі гуртожитків фінансування з різних джерел — зокрема, з державного та місцевих бюджетів, бюджетів закладів вищої освіти, програм міжнародної технічної допомоги, грантових програм, благодійних пожертв тощо. Втім, конкретних розрахунків у проекті не наведено.