Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО

Готовність визначається на рівні 80%. Зокрема, проведені роботи з підготовки будинків, водопровідної та каналізаційної систем, об’єктів водопостачання тощо. Про це повідомив очільник Мінрегіону Олексій Чернишов.

«Динаміка відповідає рекомендованим показникам і графікам підготовки. У Мінрегіоні постійно проводиться моніторинг готовності та здійснюються візити безпосередньо в регіони.

Своєчасний старт опалювального сезону — одне з найважливіших завдань, яке нині має держава», — сказав міністр.

У міністерстві зазначили, що продовжують проводити наради в місцевих органах самоврядування, а також залучають до них представників теплокомуненерго.
Оптимістичні новини від в. о. голови правління АТ «Укртрансгаз» Сергія Переломи.

«...До початку опалювального сезону до ПСГ буде закачано понад 19 млрд кубометрів. Цього достатньо, щоб стабільно пройти зиму навіть при можливих додаткових потребах теплових електростанцій, які зіткнулися з проблемою недостатніх запасів вугілля на складах. За статистикою, майже всі попередні роки Україна входила до зимового періоду із запасами 16,9—17,1 млрд кубометрів...» — підсумував чиновник і попередив, що нинішній рік не слід порівнювати з попередніми. Тоді, мовляв, зіграли свою роль великі запаси газу після виходу з порівняно теплого опалювального сезону і порівняно низькі ціни на природний газ на європейському ринку.

Нагадаємо, Кабмін зобов’язав «Нафтогаз» накопичити в ПСГ до опалювального сезону щонайменше 17 млрд кубометрів газу. І це завдання було виконано станом на 1 серпня.

Але... Де газ власного — українського — видобутку? Ніхто з чиновників не каже. Так, ніби його взагалі не існує!

Менше з тим, «Укргазвидобування» (УГВ), 100% якого належать НАК «Нафтогаз України», в січні-серпні 2021 року хоч і скоротило видобуток природного газу на 5% (на 0,485 млрд куб. м), «... за вісім місяців поточного року компанія видобула 9,08 млрд куб. м природного газу...» — повідомляє департамент комунікацій УГВ. Мало не половина від закачаного у сховища...

Отже, за даними департаменту інтегрованих комунікацій НАК «Нафтогаз України», у підземних сховищах газу України станом на 1 вересня цього року накопичено 18,16 млрд куб. м, що становить 58,7% їх загальної місткості та відповідає середньому рівню наповненості газосховищ Європи.

«Ми готуємося до опалювального сезону, зокрема, продовжуємо імпортувати газ. За нашими внутрішніми планами його запаси повинні бути ще більші...» — кажуть у «Нафтогазі».

Тим часом глава правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко в одному з телеефірів минулого тижня заявив, що ціна на газ для теплокомуненерго, який вони постачають для населення, становитиме 7,4 гривні.

За його словами, це втричі нижче, ніж поточна вартість на спотових ринках.

Також він прокоментував покупку газу для бюджетних організацій, заявивши, що коли підприємства теплокомуненерго братимуть газ для потреб таких установ, то вони можуть використовувати цей обсяг за ціною 7,4 гривні.

«...Далі тарифи встановлюватимуть місцеві органи влади, які мають повноваження... люди отримують газ безпосередньо... не через теплокомуненерго... вони платитимуть приблизно 7,99 в більшості регіонів...»

Підсумовував Віктор БОНДАР.