Йдеться про модернізацію стандартних посівних машин. Відомо, що кожні 48 годин вони повинні робити технічну зупинку для змащення, яка триває по 4—4,5 години. Це 25 га «простою» — майже 500 га вчасно не засіяної площі за сезон.

Олексій Деркач запропонував замінити деякі металеві частини на деталі з полімерного композита. Для однієї посівної машини їх потрібно 500—700 штук. Це дає змогу вчасно засіяти дев’ять тисяч гектарів на рік, а не 4—5, як раніше. Додатковий дохід становитиме вісім мільйонів гривень.

Свого часу «композитний» проект зацікавив навіть Міністерство освіти і науки. У 2014 році розробку подали на премію Кабінету Міністрів. Але почалася війна, й фінансування припинили. У тому ж році автори встановили рекорд України, а в 2016-му ще раз самі його побили. Тоді посівним комплексом без зупинки для змащення засіяли 17 251 га.

Також з’ясувалося, що машина з полімерними деталями вигідна не лише з технічної сторони, а й з економічної також. Адже зерно сіється рівно, сходить і дозріває одночасно. Нову технологію вже застосовують майже сорок агропідприємств і холдингів.

До речі, дочка винахідника запропонувала виготовляти ці деталі з переробленого пластику.

Фото з відкритих джерел.