Голова комітету Михайло Радуцький зазначив, що «ситуація із COVID-19 як у світі, так і в Україні залишається напруженою через прогнозоване зростання захворюваності в осінньо-зимовий період та поширення штаму «Дельта», який стрімко набирає оберти». Він також додав, що сьогодні країна наближається до жовтої зони, бо кількість захворювань щоденно зростає.

М. Радуцький зауважив, що «головним завданням на сьогодні є активне продовження вакцинувальної кампанії, жорсткий контроль за проведенням протиепідемічних заходів та забезпечення готовності системи охорони здоров’я до надання медичної допомоги в умовах зростання кількості хворих на коронавірусну хворобу».

«Наразі в Україні щотижня роблять більш як півмільйона щеплень проти коронавірусу. За даними Центру громадського здоров’я, станом на 7 вересня 2021 року в Україні проведено понад 10 мільйонів щеплень», — сказав він, висловивши сподівання, що такі темпи вакцинації зберігатимуться й надалі.

Народні депутати заслухали інформацію міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, який наголосив, що «сьогодні світові тренди чітко вказують, що COVID-19 — це вже пандемія невакцинованих людей». Він також підкреслив, що 10 мільйонів вакцинованих для України недостатньо, тому міністерство буде працювати над збільшенням кількості вакцинованих, особливо серед груп ризику: людей похилого віку, осіб з хронічними захворюваннями, інфікування яких коронавірусом призводить до летальних випадків.

Міністр поінформував, що наразі маємо змогу робити приблизно один мільйон щеплень на тиждень або 3,5—4 мільйони на місяць, і це не межа можливостей.

За період вакцинувальної кампанії до України надійшло майже 22 мільйони доз різних вакцин і є гарантовані потижневі поставки до кінця року. «Вакцини вдосталь на вибір різної, і вона скрізь є», — зазначив він.

В. Ляшко підкреслив, що згідно зі статистичними даними найвищі рівні охоплення вакцинацією в Києві та Київській і Полтавській областях. Найнижчі — в Івано-Франківській, Волинській та Закарпатській областях. І саме в західних регіонах найбільше випадків потрапляння хворих на коронавірус до лікарень.

Міністерство напрацювало зміни до постанови уряду про карантинні заходи, якими вводяться певні обмеження для невакцинованих осіб і пом’якшення для вакцинованих у разі запровадження жовтого і червоного рівнів епідемічної небезпеки.

За словами очільника МОЗу, найближчим часом ці зміни буде затверджено на засіданні Кабміну, і тоді розглядатиметься питання про встановлення на території України жовтого рівня епідемічної небезпеки.

«Країна одномоментно виходить із зеленого рівня епідемічної небезпеки, не ділячись по регіонах, у жовтий рівень, а вже в жовтому рівні по регіонах можуть бути винятки, — або помаранчеві, або червоний колір, — з відповідними обмеженнями», — пояснив він.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, а також головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін і т. в. о. голови Національної служби здоров’я Дмитро Самофалов відповіли на запитання членів комітету, які, зокрема, стосувалися: можливих сценаріїв розвитку коронавірусної хвороби в Україні; рівня забезпеченості лікарняними ліжками з киснем; виплати надбавок лікарям; забезпечення дотримання карантинних заходів; можливого протермінування вакцин; інформаційної кампанії із заохочення населення до вакцинації; забезпечення санітарного контролю при в’їзді в країну; продажу підробних результатів ПЛР-тестів і довідок про вакцинування; вакцинації неповнолітніх; налагодження власного виробництва вакцин і тестів в Україні; кадрових питань у сфері охорони здоров’я; спрощеної процедури закупівлі кисню; щеплення осіб, які нещодавно перехворіли на COVID-19.

Комітет ухвалив рішення взяти до відома інформацію міністерства про епідемічну ситуацію із захворюваністю населення на коронавірусну хворобу COVID-19 та стан вакцинації.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.