У номінації «Художня література» найбільше голосів отримав письменник з Вінниці Сергій Деркач за романи — «Мати солдата» та «Дума про добровольця». Серед майстрів поетичного слова перемогу здобув журналіст, бандурист, кобзар з Києва Ярослав Чорногуз за збірку «Світло кохання». У номінації «Науково-популярна література» пальму першості журі віддало голові Вінницької міської письменницької організації Андрію Стебелєву, упоряднику видання «Подільський краснослов». Четвертою лауреаткою стала львівська поетеса Марія Людкевич. Її книжку «Де сховалася таємниця? Вірші, казки, оповідання» названо кращою у категорії «Твори для дітей».

«Всеукраїнська літературна премія імені Михайла Коцюбинського не тільки уславлює нашого земляка, видатного майстра слова, якого ще називають Сонцепоклонником, у неї є вкрай важлива місія — поширювати у суспільстві твори тих, хто підтримує рідне слово, — зазначила перша заступниця голови Вінницької облдержадміністрації Наталія Заболотна. — Премія дає можливість підтримати талановитих авторів, щоб вони відчували увагу до себе, продовжували творити з таким натхненням, як це робив великий Коцюбинський».

Премія імені письменника-земляка — одна з найстаріших на Вінниччині, її заснувала обласна письменницька організація ще 1981 року. Починаючи з 1992-го вона набула статусу всеукраїнської. Відтоді творче змагання фінансово підтримує ОДА й облрада. За цей час кілька разів збільшували розмір винагороди. Кожен з нинішніх лауреатів отримає по 25 тисяч гривень.

До речі, у день народження Михайла Коцюбинського, 17 вересня, у Вінниці назвуть переможців ще одного всеукраїнського конкурсу — «Коцюбинський вдома». Його оголосила міськрада серед архітекторів для створення проекту з облаштування території музею-садиби письменника і навколишнього простору. Фінансує конкурс міська влада за підтримки німецької урядової організації «Deutsche Gesellschaft fur іnternationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH» та уряду Швейцарії. Для переможця встановили приз у сто тисяч гривень. Фінансову винагороду отримають також автори проектів, що здобудуть друге і третє місця.

Вінницька область.

Фото: vin.gov.ua