За дослідженням істориків, понад півмільйона етнічних українців, які на той час мешкали на території Польщі, були насильно переселені до України.

Напередодні, на сесії Івано-Франківської обласної ради 10 вересня, з ініціативи голови облради Олександра Сича, пам’ять про ці події депутати вшанували хвилиною мовчання. А 12 вересня в храмах Івано-Франківщини відслужили панахиди за жертвами масових переселень етнічних українців. Адже в кожному районі області живуть самі переселенці та їхні нащадки. Чимало — із Лемківщини.

Цю сумну дату відзначили в Івано-Франківську пам’ятним віче (на знімку), а жертв геноциду вшанували хвилиною мовчання. В заході взяла участь народна депутатка Оксана Савчук. У парку імені Тараса Шевченка виступила народна аматорська лемківська хорова капела «Бескид» та камерний оркестр викладачів дитячої музичної школи ім. В. Барвінського.

Варто зазначити, що в рамках Днів Добросусідства група івано-франківських волонтерів відвідала гміну Ульгувек Томашівського повіту Республіки Польща.

«Дякую за колосальну кількість заходів, адже нам дуже важливо нагадати, що ці події були, — наголосив на віче міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків. — І як приклад нашої пам’яті цього року нам вдалося вкотре поїхати до Польщі, де впорядковували могили українців та молилися за них. Наступного року хочемо зробити декілька таких поїздок на Лемківщину, бо маємо ще багато могил, які досі не впорядковані». 

Цьогоріч за сприяння міської ради вперше провели військово-історичну реконструкцію подій депортації українців із етнічних земель — «Грубешівської операції». Важливо, щоб про ті трагічні події знали не тільки лемки-переселенці, а й нинішня молодь.

Івано-Франківська область.

Фото прес-служби Івано-Франківської міської ради.