У Вінниці відкрили Почесне консульство Латвійської Республіки, сьоме у нашій державі. Надзвичайний і Повноважний Посол цієї держави в Україні Юріс Пойканс у розмові з журналістом «Голосу України» розповів, чим викликана необхідність налагодити тіснішу співпрацю з вінницьким регіоном, а також про те, як вивчив українську мову.

Під час відкриття Почесного консульства у місті над Південним Бугом латвійський дипломат здивував гарною українською мовою. Слухаючи його, не можна було зрозуміти, що перед тобою іноземець. «Звідки у вас такі знання нашої мови?», — поцікавився в амбасадора.

— Я уже п’ять років в Україні, — каже Юріс Пойканс. — Ще коли їхав у вашу країну, поставив перед собою завдання опанувати мову. З поваги до країни, її людей. Щоправда, не знав, наскільки це вдасться. Починав з перегляду телепрограм на українській, дивився фільми. У фільмах актори швидко розмовляють, тому це не дало бажаного результату. Новини краще сприймав, надто тоді, коли знав контекст подій, про які йшлося. Так запам’ятовував слова, фрази... Втім, не це дало результат. Якби не професор-філолог столичного Шевченкового університету, навряд чи зараз спілкувався б з вами українською. Два рази на тиждень протягом двох років відбувалися наші заняття. Я старався....

Перший раз Юріс Пойканс виступив українською під час перебування в Івано-Франківську. Зізнається, неабияк хвилювався. Однак іспит витримав. Про це свідчили аплодисменти учасників зустрічі.

— Відтоді і дотепер під час зустрічей з людьми розмовляю тільки українською, — каже Юріс Пойканс. — Де б не перебував — на сході чи півдні, заході чи в центрі держави. У нас у Латвії закон про мову дуже міцний. Хоча теж була русифікація. Але я не можу уявити, що патріот моєї держави розмовляє російською. Такі факти, звичайно, є, та їх небагато.

Почесне консульство Латвійської Республіки у Вінниці знаходиться за адресою вулиця Пушкінська, 10. Це у самому середмісті. Очолив його місцевий підприємець, донедавна депутат міськради, Ігор Скоромний.

За словами латвійського дипломата, Вінниця динамічно розвивається. Тут великий економічний потенціал. Це центральний регіон держави. У міста гарні перспективи.
«На мою думку, в такому регіоні важливо мати наше дипломатичне представництво», — продовжує співрозмовник.

Пропозицію з цього приводу він вніс міському голові Вінниці Сергію Моргунову. Було це у 2017 році. Каже, керівник міста підтримав її. Відтоді спільно працювали над відкриттям установи. Їхні зусилля завершилися конкретним результатом — у Вінниці стало більше Європи.

За словами дипломата, нова установа сприятиме розширенню зв’язків між Латвією і Вінниччиною. «Серед напрямів співпраці на першому місці бачу економіку, далі йдуть культура, освіта і обмін досвідом, — каже Юріс Пойканс. — Це для вашого регіону. Якщо говорити про Донбас, то це може бути надання гуманітарної допомоги. Активно зростає торгівля між нашими державами, за останні п’ять років у два рази.

На мою думку, потрібно провести економічний форум, щоб більше зрозуміти, що маємо і чого не маємо у нашій співпраці, щоб допомогти один одному». Юріс Пойканс відповів на запитання про оцінку латвійцями подій, які відбуваються на сході нашої держави: «Для більшості громадян моєї країни Україна це держава, яка бореться за свою незалежність і територіальну цілісність. Всі розуміють, що відбулося в Криму у 2014 році. Знаючи власну історію, рівень розуміння того, що є нині в Україні, дуже високий. Я не знаю іншої країни, де він такий високий, як у Латвії та інших Балтійських державах».

Перше Почесне консульство Латвійської Республіки в Україні відкрили у Львові ще 15 років тому. Відтоді не припиняється співпраця. Упродовж останнього часу відновили авіарейс Рига — Львів, відкрили меморіальну дошку на будівлі, де розташовувалося Почесне консульство Латвії у польські часи, тобто до 1939 року.

Друге Почесне консульство Латвії з’явилося в Одесі. Дипломат стверджує, що між українським містом над морем і столицею його країни також відновили авіасполучення. «Недавно делегація з Латвії брала участь у транспортному форумі в Одесі, — каже Юріс Пойканс. — Вивчаємо питання про зміцнення зв’язків між одеськими та латвійськими портами».

Латвійський дипломат запропонував міському голові Вінниці Сергію Моргунову і Почесному консулу Ігорю Скоромному скористатися досвідом львів’ян. Каже, вони організували поїздку львівських журналістів до його країни. Після їхніх розповідей у ЗМІ стало відчутним пожвавлення у контактах.

— Ми організуємо делегацію не тільки з журналістів, доповнимо її підприємцями, працівниками культури, освіти, — відповів на пропозицію Ігор Скоромний. — Переконаний, що після того будемо мати активний двосторонній рух між Латвією і Вінниччиною.

Вінниця.

На знімку:  Надзвичайний та Повноважний Посол Латвії в Україні Юріс Пойканс.

Фото автора.