Це передбачено нещодавно ухваленим за основу конституційною більшістю проектом закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо військової освіти та науки» (№ 5641).

За словами одного з авторів законодавчої ініціативи Ірини Верещук («Слуга народу»), цей проект розроблено на виконання статті 15 Закону «Про національну безпеку України». Документ відповідає Програмі діяльності уряду, а також цілям, визначеним Стратегіч-ним оборонним бюлетенем України.

Законопроектом, зокрема, встановлюється, що рівень військової освіти «оперативно-тактичний» та «оперативно-стратегічний» після набрання чинності цим законом прирівнюватиметься до рівня військової освіти «оперативний» та «стратегічний» відповідно. Вони будуть ідентичні рівням військової освіти держав—членів НАТО.

«Прийняття зазначеного закону дасть змогу, по-перше, забезпечити централізовану підготовку особового складу сил оборони оперативного та стратегічного рівнів. По-друге, сформувати ефективну систему професійної військової освіти, яка буде інтегрована в державну систему освіти і мотивуватиме курсантів до вступу в магістратуру вищих військових навчальних закладів. А також допоможе зберегти висококваліфікований науково-педагогічний та науковий склад», — зауважила І. Верещук, додавши, що реалізація акта не потребує додаткових витрат із держбюджету.

Законопроектом пропонується внести зміни до законів «Про освіту», «Про вищу освіту» та «Про наукову і науково-технічну діяльність».

Ними, зокрема, пропонується надати особливі повноваження державним органам, до сфери управління яких належать вищі військові навчальні заклади, військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти та наукові установи, в частині управління цими закладами та установами. Передбачено також встановлення прав та обов’язків науково-педагогічних, наукових працівників. Крім того, в документі ви-значаються нові рівні військової освіти та узгоджуються норми зазначених законів зі спеціальними законами України у сферах національної безпеки і оборони.

Схвально на адресу законопроекту під час його розгляду відгукнулися й представники інших фракцій та груп. Зо-крема, Михайло Забродський («Європейська солідарність»), назвавши проект прогресивним та кроком уперед із вдосконалення системи воєнної освіти і воєнної науки, закликав колег підтримати його.

А на думку Валентина Наливайченка («Батьківщина»), на-став час використати досвід відбиття російської агресії в нашій українській військовій освіті. «Час зробити так, щоб кожен, хто захищав Україну на передовій, від добровольця і волонтера до фахових наших військових у Збройних Силах, отримав можливість викладати у вищих та інших військових навчальних закладах», — наголосив він.

Одноголосно законопроект підтримав і профільний Комітет з питань освіти, науки та інновацій. За словами його голови Сергія Бабака, підтримують документ з невеличкими технічними зауваженнями і всі зацікавлені сторони та міністерства.

Він запевнив, що до другого читання законопроект буде якісно доопрацьований.