На старті — учасники.

Коса — це і особливий археологічний об’єкт, де щороку відбуваються як наземні, так і підводні дослідження.

Результати вивчення археологічної спадщини дозволяють зробити висновок про те, що в Північному Причорномор’ї поклонялися культу Ахілла. У 2012 році люди, небайдужі до історії, екології та спорту, вирішили організувати на Кінбурнській стрілці екологічне, туристичне і спортивне свято — забіг на честь давньогрецького Ахілла. Цього року він відбувся в дев’ятий раз. Тож Кінбурнська коса стала ще й місцем популяризації здорового способу життя та, зокрема, бігу.


Нагороду отримала одна з наймолодших  учасниць забігу Христина Степаненко.

Від легенд до сьогодення

Чому ж саме Ахілл став тим давньогрецьким богом, якому і в прадавні часи, і тепер возносять славу прихильники легкої атлетики та дослідники Кінбурнської коси? Герой Троянської війни, від імені якого пішов сталий вираз «ахіллесова п’ята», є втіленням героїчного начала і відданості своїм інтересам та батьківщині. В «Іліаді» Гомер зображує Ахіллеса героєм, взірцем сміливості й краси. Коли довелося вибирати між життям довгим, але бездіяльним, і коротким, проте звитяжним, він обрав коротке. Ахілл знаний у всьому Північному Причорномор’ї, але якщо на Боспорі і в Херсонесі він був, як і в Іонії, другорядним божеством, то в Нижньому Побужжі та Нижньому Подніпров’ї його широко шанували від архаїки до пізньої античності.

Дослідник історії Кінбурнської коси, заступник директора Національного природного парку «Білобережжя Святослава» Василь Чаус проаналізував матеріали розрізнених літературних джерел, археологічних експедицій, випадкових власних знахідок і відвідувачів парку, та дійшов серйозних наукових висновків. Усі вони підтверджують версію про існування культу Ахілла на територіях, що знаходяться неподалік давньогрецького міста-держави Ольвія. А саме — на Кінбурнській косі.

Головним свідченням цього факту є знайдений у 1885 році вівтар (жертовник) Ахілла вагою у півтонни, який з 1917 року зберігається в експозиції Херсонського краєзнавчого музею. На Кінбурні встановлена його копія. Чимало знахідок було виявлено в сучасний період дослідження Кінбурну та прилеглих акваторій. Основа колони заввишки чотири метри; скупчення залишків будівельного каміння; амфори, знайдені в одному місці, — на стрілці Кінбурнської коси. Василь Чаус робить висновок, що «поєднання таких «випадкових» знахідок дозволяє припустити, що в Ольвійський період тут знаходилось не просто рядове місце поклоніння, а існував цілий сакральний комплекс, храм, присвячений саме Ахіллу, про що безперечно говорить надпис на вівтарі:  
— «присвятив Ахіллу жертовник та фіміам».

«Зараз ми не знаємо точно, призначався храм для місця старту чи фінішу, або і старту і фінішу як сучасного нам «Ахіллового забігу», — зазначає Василь Богданович. — Але точно храм використовували, по-перше, як місце вшанування переможців змагань та самого героя; по-друге, цей храм Ахілла (Ахіллеса) був місцем молитов, пожертв та подяк мореплавців. Вшанування богів — основна частина релігійної культури, а характер ритуалу носив відбиток ризикової справи віруючих моряків, яких раптова небезпека чекала всюди. Це підтверджують знайдені біля Кінбурну два кораблі, що затонули поблизу берега або давнього причалу».

По краю моря

Час виготовлення копії вівтаря та її встановлення на території Кінбурну збіглися з датою проведення Олімпійських ігор у Лондоні у 2012 році. Тому Національний природний парк «Білобережжя Святослава» разом із Федерацією легкої атлетики Миколаївської області вирішили провести як урочисте відкриття монумента спортивний захід під назвою «Ахіллів забіг».

Проведення забігу стало спонтанною історичною реконструкцією, нехай лише в організаційно-видовищному плані, грецьких ахіллеїв, але суттєво привернуло увагу спільноти до історичних подій на Кінбурні в античні часи. Директор

Національного парку Юрій Козловський розповів «Голосу України»: «Це екологічно-спортивне свято, яке приурочене таким історично-міфологічним подіям, як Ахіллів біг, Ахіллів дрог, як казали греки. За переказами, на цих територіях приносилися жертви богам у вигляді спортивних змагань. За мету заходу поставили — долучити людей до екології, до збереження довкілля, до туризму та до здорового способу життя. Ми зберігаємо не лише природну цінність, а й культурну спадщину. Проводимо своєрідний місток між минулим цього краю і сьогоденням».

Захід підтримала Миколаївська облдержадміністрація та Очаківська міська територіальна громада. В цьому році після минулорічної перерви у зв’язку із карантином у забігу взяла участь рекордна кількість учасників — 82 віком від 4 до 74 років! Серед них — професійні спортсмени та аматори, які готові долати непрості дистанції та пропагують здоровий спосіб життя. Дистанцію також поборювали військовослужбовці та учні місцевої Василівської школи, численні відпочивальники.

А про особливості незвичного забігу розповів срібний призер Чемпіонату Європи, тренер з легкої атлетики, головний суддя та ініціатор змагань Іван Гриник: «Мета — залучити якомога можна більшого числа людей до занять спорту, до бігу.

Випробувати себе на такій незвичній трасі непросто. Це виважений варіант бігу. Є навіть такі чемпіонати по піщаним забігам. Тут складно бігти рівно та швидко, адже можна захопити і кромку моря, тож фактично долати і водну перешкоду.

Дистанція для дорослих спортсменів становить один кілометр, для дітей — 200 метрів.

До речі, саме Іван Гриник тренує миколаївського майстра спорту міжнародного класу, чемпіона України на 100-метровій дистанції, найшвидшого бігуна країни Олександра Соколова. Якби не травма, то він обов’язково взяв би участь у Олімпійських іграх цього року. На нинішніх змаганнях Олександр — гість, який вручав нагороди переможцям.

Щороку підтримує Івана Володимировича, свого товариша по великому спорту у справі популяризації легкої атлетики Вадим Підкопаєв, голова бігового клубу з Кропивницького «Krorunklub». Чоловік біг і цього року. Каже, що його вабить Кінбурнська коса, тож із задоволенням сюди приїжджає. Як і майстер спорту з легкої атлетики, чемпіон України, призер чемпіонатів Європи серед військовослужбовців, багаторічний переможець багатьох міжнародних забігів Юрій Гріцак.

Сьогодні він тренує юних спортсменів, яких привіз на змагання.

У забігу виграв кожен учасник. Адже, окрім нагород, призів та медалей, прекрасної концертної програми всі учасники та гості змагань отримали в подарунок найчистіше море Кінбурну, лагідний сонячний день, дружнє спілкування.

Миколаївська область.

Фото автора.