«Голос України» повідомляв, що минулого тижня, обговорюючи винесений на розгляд перелік питань, Генасамблея вирішила зберегти пункт «Ситуація на тимчасово окупованих територіях України». Раніше, 2 вересня, ООН опублікувала нову доповідь Генерального секретаря Антоніу Ґутерріша про порушення прав людини в окупованих Криму й Севастополі. Документ охоплює період з 1 липня 2020 року по 30 червня 2021 року і «описує широкий спектр порушень прав людини і міжнародного гуманітарного права».

Водночас центральною темою дебатів під час 76-ї сесії Генасамблеї стане ситуація в Афганістані, де владу захопили представники терористичного руху «Талібан». Уже на 16 вересня заплановане голосування з приводу продовження місії ООН зі сприяння цій країні. Ще однією ключовою темою обговорення буде боротьба з пандемією CОVID-19.

За інформацією, опублікованою на сайті ООН, загальні дебати 76-ї сесії Генасамблеї Організації Об’єднаних Націй відбудуться 21—27 вересня. Очікується, що на цей тиждень в Нью-Йорк прибудуть керівники 83 держав, 43 глави урядів, а також міністри закордонних справ 23 країн. Чи приєднається до них Президент України Володимир Зеленський — поки достеменно невідомо. Минулого тижня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час брифінгу повідомив, що остаточне рішення щодо офлайн чи онлайн формату участі глави держави у 76-й сесії Генеральної асамблеї ООН ще не ухвалено. «Можливість здійснення такого візиту зараз опрацьовується, але остаточних рішень ще немає, бо формат участі в Генеральній асамблеї передбачає можливість також виступити онлайн», — сказав Д. Кулеба. Він додав, що для Президента України важливо, щоб кожний його візит був змістовним та результативним. «Тому ми ухвалимо рішення про те, чи буде це візит фізичним на Генеральну асамблею, чи це буде онлайн-участь Президента у Генеральній асамблеї ООН», — зазначив міністр.

На знімку: президент 75-ї сесії Генеральної асамблеї ООН Волкан Бозкір у присутності Генерального секретаря Антоніу Ґутерріша виступає з приводу порядку денного 76-ї сесії асамблеї.  А цього літа президентом 76-ї сесії Генеральної асамблеї ООН було обрано міністра закордонних справ Мальдив Абдуллу Шахіда.

Фото UN Photo/Eskinder Debebe.

До речі

Про ситуацію в Афганістані та політику адміністрації президента Джо Байдена щодо виходу американських військ днями перед Конгресом США відзвітував держсекретар Ентоні Блінкен. Він наголосив на тому, що адміністрація Байдена успадкувала мирну домовленість із угрупованням «Талібан» від попереднього президента США Дональда Трампа. Він також повторив тезу президента Байдена про те, що Сполучені Штати стояли перед вибором: виводити американські війська з Афганістану чи продовжувати найдовшу війну в історії Америки. За його словами, немає доказів того, що подальше перебування американського контингенту «зробило б афганські сили безпеки або уряд Афганістану більш стійкими».

«Якщо 20 років і сотні мільярдів доларів, витрачених на підтримку, обладнання та навчання, не вистачило, чому ще один рік, або п’ять, або 10 мали б значення?» — запитав він. Він також відкинув звинувачення у провалі евакуації афганців, які перебували в групі ризику, зазначивши, що це адміністрація Трампа не надала віз афганцям, які працювали на уряд США. Він також запевнив, що Сполучені Штати все ще планують вивезти афганців, над якими нависла загроза, та невелику кількість американців, що залишилися, якщо ті захочуть покинути Афганістан, інформує «Радіо Свобода».