А на сьогодні, 15 вересня, у Європарламенті заплановані дебати щодо верховенства права та ситуації зі ЗМІ у Польщі, за результатами яких має бути ухвалено резолюцію.

Поставивши на паузу виділення коштів, Брюссель намагається змусити Варшаву виконати рекомендації Європейського суду справедливості (ЄСС), що передбачають ліквідацію Дисциплінарної палати Верховного Суду. В Євросоюзі вважають, що цей орган (створений у Польщі нещодавно під час судової реформи) може впливати на незалежність судочинства, й тому наполегливо вимагають його ліквідації. У разі відмови Польща не отримає обіцяних їй коштів з європейського фонду на відбудову економік країн-членів Євросоюзу після пандемії. Додатково Єврокомісія звернулася до ЄСС з проханням накласти на Польщу штраф за кожен день зволікання з виконанням його рекомендацій.

Нагадаємо, що позицію Єврокомісії, яка полягає в тому, аби не затверджувати польський «Національний план відбудови», підтримали найвпливовіші фракції Європарламенту. Документ передбачає виділення Польщі 57 млрд євро (34 млрд — позики, решта — гранти). Термін схвалення цього плану європейськими інституціями сплив ще 1 серпня. Більше того Польща залишилася єдиною країною ЄС, якій не визначено дату початку виплати коштів у рамках НФВ. Наприклад, Угорщині, до якої у Брюсселя також є запитання, такий термін призначено на кінець вересня.

Водночас представники польського уряду переконують, що процедура схвалення «Національного плану відбудови» не має жодного зв’язку з іншими справами, зокрема із суперечкою стосовно верховенства права.

В інтерв’ю газеті «Щоденник правова газета», опублікованому на початку цього тижня, прем’єр-міністр Матеуш Моравецький наголосив, що у справі національного плану Польща дотрималася зобов’язань, відповіла на всі поставлені запитання та провела всі необхідні переговори. Тож глава польського уряду переконаний, що «Національний план відбудови» буде схвалений упродовж «кількох найближчих тижнів».

Що стосується подання Єврокомісії до ЄСС щодо фінансового покарання Польщі за невиконання його рішень, М. Моравецький «має враження, що ЄК помилково зрозуміла відповідь» Варшави. Не вдаючись у деталі, прем’єр нагадав про зміни «у рамках дисциплінарної системи для суддів», а саме — про план ліквідації Дисциплінарної палати Верховного Суду в існуючій нині формі.