Однак далеко не всі громади можуть сьогодні говорити про позитивні прогнози на найближчу перспективу. Одна з головних проблем — рівень зайнятості населення саме в цьому секторі. 

Це повною мірою стосується Якимівської громади Запорізької області.

На думку директора районної філії обласного центру зайнятості Олександра Маругіна, місцевий ринок праці формують два основні чинники: аграрне виробництво і курортна інфраструктура. Обидва мають сезонний характер зайнятості населення. А половина від загальної чисельності офіційно працюючих на постійній основі зайняті в бюджетній сфері. Про це свідчать паспорти об’єднаної територіальної громади.

«Так, у Кирилівській ОТГ з 4500 осіб працездатного віку — від 15 до 59 років — офіційно працевлаштовано 550 осіб, половина з яких — педагогічні та технічні працівники шкіл і дошкільних установ, медпрацівники, працівники закладів культури.

Аналогічна картина по Якимівській ОТГ, у якій працездатного населення майже 12 тисяч осіб, з яких 7400 осіб офіційно працюють і 4,5 тисячі тимчасово зайняті», — розповів він.

На думку Олександра Маругіна, ситуацію погіршує «тіньова» зайнятість і міграція найбільш активної та продуктивної частини населення громад у пошуках роботи за межі України. І таких людей стає дедалі більше. У центрі зайнятості в якийсь спосіб намагаються вплинути на ситуацію. Від початку року роботою забезпечили 744 жителів Якимівської і Кирилівської ОТГ, тридцять безробітних пройшли професійне навчання та перепідготовку. Нині на обліку перебуває 441 безробітний, 360 з них отримують допомогу з безробіття.

Основний акцент у роботі намагаються робити на роботодавців.

«Цьогоріч 221 роботодавець надав нам 710 вакансій, 700 з яких укомплектовано. 13 роботодавцям на 104 найманих працівників надано одноразову матеріальну допомогу на загальну суму 465 тисяч гривень — це початок року, коли в період локдауна вони не працювали зовсім. Крім цього, чотирьом роботодавцям (ТОВ «Агронікс», ТОВ «Зірка Олександрії», ТОВ «МЛАЗ», ТОВ «Петроліна») частково компенсували зарплату по 72 працівниках на загальну суму 472 тисячі гривень», — зазначають у центрі зайнятості, погоджуючись, що допомога не дуже велика, але реальна.

Нові робочі місця можуть з’явитися внаслідок будівництва на території громад вітроелектростанції «Зофія». Це вже відбувалося під час будівництва сонячної електростанції, коли в компанію-забудовника ТОВ «Конкорд-енерго» працевлаштували понад шістдесят жителів Якимівки.

«Це тимчасові робочі місця, але краще так, ніж взагалі їхня відсутність», — вважають у центрі зайнятості.

Запоріжжя.