На знімку: учасники презентації ресурсного центру (у центрі — Євген Мальнев).

Він реалізується в рамках програми «Обрій 2020» Європейського Союзу за грантовою угодою № 892054 Рамкової програми досліджень і інновацій (2014—2020 років). Проект покликаний сприяти впровадженню актуальних технічних рішень і доступних фінансових інструментів, спрямованих на підвищення енергоефективності багатоквартирних будинків і скорочення енергетичної бідності.

За даними Державної служби статистики України за 2019 рік, 30% українців не мають фінансової можливості забезпечувати постійну температуру в житлових приміщеннях. Це явище дістало назву «енергетична бідність». Вона виникає, з одного боку, через швидкість зростання цін на енергоресурси порівняно зі швидкістю зростання доходів громадян, а з другого — через украй низьку енергоефективність житлових будинків в Україні. 70% квартир у багатоквартирних будинках є енергетично неефективними. Внаслідок цього явища страждають приблизно 34 мільйони українців.

У країнах Центральної та Східної Європи і у республіках колишнього Радянського Союзу проживають найбільш енергомалозабезпечені люди в Європі.

ComAct реалізовуватиметься у п’яти країнах-пілотах — Угорщині, Болгарії, Північній Македонії, Литві та Україні. Нашу країну в проекті представляє Асоціація «Одеська житлова спілка» (ОЖС).

Як зазначила старший експерт-співробітник проекту ComAct Світлана Слесаренок, у другій половині серпня в Одесі проведено масштабне соціологічне дослідження. Його основне завдання — дати відповідь на запитання, скільки жителів 200 будинків ОЖС перебувають в умовах енергетичної бідності? Тобто скільки людей узимку змушені відмовлятися від опалення у своїх квартирах, а влітку не можуть собі дозволити включити кондиціонер, щоб не страждати від спеки, або бойлер, щоб нагріти воду і прийняти душ, випрати білизну. В 20 будинках ОСББ/ЖБК проведено енергетичний аудит.

Консультанти ресурсного центру допоможуть жителям визначитися з найбільш оптимальними технічними рішеннями з погляду енергоефективності. Це дуже складне питання, тому що в Одесі багато конструктивно різних висоток. І без правильного підходу, що ґрунтується на професійному енергоаудиті, зробити будинок більш енергетично ефективним не вийде. Свою допомогу в цьому жителям міста готові надати співробітники кафедри міського будівництва та господарства Одеської державної академії будівництва та архітектури, яку очолює кандидат технічних наук Володимир Керш. Термомодернізацією передбачається охопити п’ять будинків Одеської житлової спілки.

Не треба думати, що проблема енергетичної бідності не знайома високорозвиненій Європі. Виявляється, там від енергетичної бідності страждає від 50 до 120 мільйонів осіб. Їм пропонують різні варіанти термомодернізації житлових будинків, які дадуть змогу істотно зменшити комунальні платежі. Саме це завдання покликаний вирішити в Одесі проект ComAct. Старший експерт-співробітник проекту, голова правління Асоціації «Одеська житлова спілка» Євген Мальнев зазначив, що це нові підходи для більшості громадян. І ресурсний центр візьме на себе функцію широкої роз’яснювальної роботи. Жителям висоток допоможуть розібратися в особливостях будинку, дадуть рекомендації, що і як краще зробити, будуть посередниками в переговорах з фінансовими організаціями.

Присутній на презентації ресурсного центру депутат Одеської міської ради Олег Звягін повідомив, що готується пілотний проект з співфінансування ремонтів житлових будинків міською владою та самими мешканцями. Цю ідею запропонувала саме Одеська житлова спілка, щоб посилити роль населення в утриманні житлових будинків у нормальному стані. Можливо, будинки, жителі яких погодяться на принцип співфінансування ремонтів, також візьмуть участь і в проекті з термомодернізації.

Фото надано автором.