У Каневі на Тарасовій горі.

Спільно зі студентами факультету соціальної та психологічної освіти, зокрема з інвалідністю, вихованцями Інклюзивно-ресурсного центру Уманської міської ради, Уманської організації УТОГ, Канівською організацією осіб з інвалідністю «Відродження» дослідили Чигиринщину, Тальнівщину, м. Умань, м. Канів, м. Корсунь-Шевченківський, с. Буки, с. Водяники (в кількості 175 осіб).

Розповіла менеджер з комунікації проекту Марина Міщенко: «Дійшли висновку, що соціо-природно-ресурсний потенціал Черкащини повинен оцінюватися не лише як ресурс для відновлення психофізіологічного стану організму людини, а й його можливості щодо фізіологічної доступності користування цими ресурсами».

«Проаналізувавши відповіді анкет учасників моніторингу «Оцінка якості доступності надання туристичних послуг та туристичних об’єктів» буде розроблено рекомендації щодо їхньої соціо-природно-ресурсної доступності для людей з інвалідністю, відповідно до кожного типу захворювань та сформовано інклюзивно-соціальні туристичні маршрути, придатні для повноцінного користування людям з інвалідністю»,— повідомив Максим Скочко, розробник маршрутів проекту.

«Суттєвої уваги потребують люди з інвалідністю як щодо соціально-психологічного супроводу, так і підтримки в умовах соціальної ізоляції. Водночас інформаційно-цифрові технології дають можливість подолати ізоляцію, в умовах карантину необхідну як міру попередження повсюдного поширення інфекції, а з другого — територіальні, часові, соціальні, психологічні, фінансові та інші бар’єри, чого не можна так легко досягнути у реальному житті в умовах туризму та соціокультурної діяльності поза інтернет-ресурсами» — зазначила Оксана Кравченко, керівник проекту.

Нагадаємо, проект «Культурно-рекреаційно-туристична Черкащина: інклюзивно-соціальна 3D-карта» передбачає створення платформи, яка буде адаптована для людей з інвалідністю та допоможе їм спланувати свій відпочинок онлайн, а також за допомогою цифрових технологій відвідати найвідоміші історико-культурні об’єкти області.

Його реалізація сприятиме підвищенню туристичної привабливості культурного потенціалу Черкащини за допомогою сучасних IT інструментів та використанню їх як засобу соціальної інтеграції людей з інвалідністю.

Проект виконується Уманським державним педагогічним університетом імені Павла Тичини за фінансової підтримки Українського культурного фонду та Державного агентства розвитку туризму.

Фото Уманського державного університету.