Наша газета помістила колективний лист (22 підписи) мешканців Березівської ТГ Сарненського району Рівненщини щодо питання вакцинації і закриття шкіл. Нагадаємо, вони писали, що обласна влада погрожує закрити школи для відвідування, якщо не буде провакциновано 80 відсотків педагогів. Людей обурила така настирливість. Адже насправді, вважають, владі байдуже до їхнього здоров’я. Адже в період пандемії у селах Березівської ТГ, які свого часу зазнали ще й впливу аварії на ЧАЕС, з квітня цього року зачинені всі ФАПи. Люди звертаються по допомогу до місцевих медиків за місцем їхнього проживання. Адже хворіють не стільки ковідом, скільки на інші хвороби — Чорнобильське лихо нікому здоров’я не додало, хоча й про це давно забули. Автори колективного листа справедливо вимагають обласну владу втрутитися у ситуацію, щоб відкрили ФАПи. Та пояснює, що це тепер прерогатива сільської ради. Люди відповідають: «Якщо за все має відповідати місцева влада, то чому б їй теж не вирішувати: зачиняти школи чи ні?».

Зрештою, подаємо коментар першого заступника голови Рівненської ОДА Сергія Подоліна, який відає медициною, на колективний лист мешканців Березівської ТГ:

«Унаслідок адміністративної реформи, на сьогодні у Рівненській області створено 64 громади. Таким чином центральна влада надала регіонам самостійність. Тепер керівники територіальних громад мають можливість управляти на тих територіях, де вони обрані. У них стало більше прав, але більше й обов’язків. І якраз медична система — первинна ланка і амбулаторії — це зона відповідальності голів територіальних громад.

Проте доволі часто виникає ситуація, коли недопрацьовує місцева влада, а люди звертаються до обласної. Це стосується і Березівської територіальної громади. Там не допрацювали. Сьогодні виправимо ситуацію. Ми змушені втручатися, бо населення на території обслуговує Рокитнівський центр ПМСД. Це неправильно. А керівництво громади, знаючи проблему (ми розглядали її ще в жовтні 2020 року), має подбати про якісне медобслуговування людей у первинно-санітарній медичній ланці на своїй території.

Стосовно вакцинації, то на сьогодні медики можуть приїхати в будь-який куточок нашого регіону. У нас працює 48 бригад, є 122 пункти щеплення, які розміщені на території області.

Зараз гостро постало питання вакцинації педагогічних колективів у школах. Адже в освітніх закладах, де щеплено менше 80 відсотків працівників, можуть запровадити дистанційне навчання. Однак жодних звернень до Департаменту охорони здоров’я ОДА і медиків щодо вакцинації населення в тергромадах не було.

Рекомендую жителям Березівської ТГ, перш за все, звертатися до місцевої влади, яку обирали. Саме очільники громад консолідовано повинні забезпечити охорону здоров’я мешканців і забезпечити процес вакцинації. Кожне звернення керівника територіальної громади — це чітке оперативне реагування наших медиків».

Коментар начальника управління медичної допомоги департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я населення Рівненської ОДА Олени Гандзюк:

«Стосовно ситуації з вакцинацією в Березівській ТГ, то провели робочу зустріч у Рокитному. І тут є декілька моментів. По-перше, у ФАПах ми не щеплюємо. Адже ця процедура передбачає присутність лікаря. Тобто, йдеться про амбулаторію. По-друге, медики готові виїхати в будь-який населений пункт області, де є організований колектив, що хоче провакцинуватись. Адже просто їхати у міста та села і відривати людей від роботи ми не можемо. Надсилайте нам пропозиції, графіки, і ми проводитимемо щеплення на місцях».

Думки людей

Звичайно ж, ми ознайомили з цими відповідями на їхній лист мешканців Березівської ТГ. Не буду передавати обурення людей (серед них не лише педагоги) такими формальними відписками.

Оскільки авторів листа багато, то узагальнили їх думки:

— якщо влада так піклується про здоров’я мешканців громади, то чому з квітня зачинені всі ФАПи у Березівській ТГ і чи це правильно в період наступу ковіду; чому тут обласна влада проявляє пасивність — не допомагає, бо люди її теж обирали;

— нема де отримати медичну допомогу й з інших недуг, оскільки село свого часу зазнало впливу аварії на ЧАЕС;

— перед початком вакцинації люди мали б пройти повне медичне обстеження, щоб знати, чи часом не протипоказане воно їм за станом здоров’я; а пройти обстеження можна лише у Рівному, яке далеко, та й то платно. Не у всіх є час і кошти для цього; у разі ускладнень після вакцинації людям не буде де отримати медичну допомогу;

— якщо у відписках всі ці проблеми переклали на місцеву владу, то і вона повинна визначати, закривати школи чи ні на дистанційне навчання;

— люди не довіряють заявам чиновникам від МОЗ, оскільки нинішній міністр охорони здоров’я Ляшко під час першої пандемії забороняв людям відвідувати парки, сквери, а згодом з’ясувалось, що ця заборона була неправильною;

— у багатодітних селах, де у сім’ях по троє і більше учнів, немає умов для дистанційного навчання: через бідність (тут високий рівень безробіття, люди виживають як можуть) немає змоги купити усім гаджети чи ноутбуки; з цієї причини дистанційне навчання — втрата часу для поліських дітей;

— люди вважають, що, прикриваючись 80-відсотковою вакцинацією, хочуть перевести школи на дистанційне навчання, щоб зекономити на освіті, на енергоносіях:

— люди висловлюють побажання уряду більше дбати про поліську глибинку, де тісні школи, а у селах Березівської ТГ (тут більше 600 дошкільнят) взагалі немає жодного дитсадка;

— поліщуки висловлюють побажання уряду дотримати свого слова про створення робочих місць, бо людям у поліській глибинці нема де працевлаштуватися, а багатодітні сім’ї годувати треба, а також дбати про підвищення соціальних стандартів, щоб жилося краще, і люди могли повноцінно харчуватися, щоб мати імунітет до хвороб.