Під керівництвом Першого заступника Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука відбулося науково-експертне обговорення законопроекту про особливості регулювання підприємницької діяльності окремих видів юридичних осіб та їх об’єднання у перехідний період (№ 6013).

До наради долучилися народні депутати, представники Міністерства юстиції, Міністерства економіки, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру, Асоціації правників, науковці, фахівці та експерти. Вони обговорили змістовну складову законопроекту, висловили свої пропозиції задля її вдосконалення та знайшли консенсусне рішення щодо переважної більшості позицій.

«Ми пропонуємо йти шляхом спрощення та уніфікації регулювання — передусім шляхом використання відомих в усьому світі правових конструкцій та одночасного усунення застарілих імперативних конструкцій, якими перенасичений Господарський кодекс України. Законопроект № 6013 передбачає зрозумілу систему, яка відповідає європейським стандартам. Європейці, які мають бізнес в Україні, не повинні жахатися від перекладу таких конструкцій, як «право господарського відання» та «право оперативного управління», на англійську чи німецьку мову. Ми пропонуємо перехід до традиційних в Європі форматів правовідносин», — зазначив Руслан Стефанчук.

Підсумовуючи результати обговорень, учасники вирішили доопрацювати проект закону і обговорити його на наступних зібраннях. Тоді ж мають намір долучити й інших експертів, щоб сформувати якомога досконаліший інструмент, який служитиме на благо суспільства. Наступним етапом стане повноцінна рекодифікація цивільного законодавства України.

Секретаріат Першого заступника Голови Верховної Ради України.