Протяжність ділянки, яка перебуває під опікою медпрацівниці, — 18 км. Тож пані Інна спокійно може брати участь у веломарафонах: їздить на виклики на велосипеді, який видали ще в 2012 році.

«Прийом у ФАПі починається о 8.30 і триває до 13-ї  години, а потім їду на виклики, — розповідає Інна Іванівна. — Маю сказати, що особисто мені стало працювати трохи легше, відколи люди попідписували декларації із сімейними лікарями: вони вже не дзвонять мені з найменшого приводу, а звертаються до них. Хоча роботи все одно чимало: їжджу і на виклики, на прийом людей приходить немало — і дорослих, і з дітками, якщо комусь призначили крапельниці чи ін’єкції — також ідуть до мене, бо ж не їхати щоразу за 20 км в Михайло-Коцюбинське».

Пакульський ФАП, за словами його завідувачки, у непоганому стані, якщо врахувати, що сама будівля зведена в 1988 році. Фасад відремонтовано, а от всередині потрібно було б відремонтувати коридор і кочегарню. Узимку тут не холодно, бо працює твердопаливний опалювач. З обладнання є фізапаратура, інгалятор, парафінонагрівач.

«Як для ФАПу, з обладнанням у нас все добре», — зазначає фельдшерка. Непогана ситуація і з медикаментами: є угода з аптекою «Доброфарм» — телефоном роблять замовлення і все потрібне привозять просто у ФАП.

Інша справа — наявність персоналу. У ФАПі, крім завідувачки, на півставки працює ще молодша медсестра. Є ставка акушерки, але знайти на неї людину — справа непроста.

«Прийшла одна дівчина, потім інша, трохи попрацювали — й пішли. Нікого не можна взяти, ставка залишається вільною», — додає пані Інна.

На питання про те, чи стало краще після приєднання в 2020 році до Михайло-Коцюбинської громади, пані Інна наводить прості, але показові аргументи: «Знаєте, скільки працювала, нам ніколи не привозили у ФАП дрова і грошей на це не виділяли — треба було самим заготовляти, шукати, просити. Цього року нам уже завезли два причепи — дрова і обрізки. Ще мають завезти брикети. А комунальні працівники косять траву, хоча раніше все косили ми самі. Це ніби й не такі колосальні речі, але вони дуже впливають на комфорт роботи».

Чернігівська область.

На знімку: Пакульський ФАП.

Фото автора.