Випуск іграшки приурочили до закінчення її перебування на посаді канцлера. Вважають, що новий виріб має сподобатися прототипу.

Вартість пам’ятного ведмедика становить 189 євро, повідомляє новинне видання Welt. Воно цитує директора підприємства Мартіна Германна: «Усе, що має статус та ім’я у світі, представлене в нашому шоу-румі». Він зазначив, що на підприємстві створюють не іграшки для дітей, а твори мистецтва.

Ця фабрика вже давно виготовляє сувенірні іграшки, присвячені відомим особистостям. Приміром, є пам’ятні ведмедики екс-президентів США Теодора Рузвельта, Авраама Лінкольна, Барака Обами, канцлера ФРН Гельмута Шмідта, королеви Великої Британії Єлизавети II.

Ведмедик «Меркель» вбраний у червоний піджачок і чорні штанці, на шиї — намисто у кольорах прапора країни. Крім того, автори не забули про «фірмовий» знак Меркель: він тримає пальці ромбом на рівні пояса —точнісінько так, як це робить його прототип.

Виробник повідомив, що буде виготовлено 500 таких сувенірів — під іменними номерами. Звісно, один із них — номер 16 — подарують самій Ангелі Меркель. Це не просто число: впродовж 16 років вона обіймала посаду канцлера.

Ведмедик має навіть грізний рик — в аудіозапису в Інтернеті. Утім, виробники кажуть, що досягати вокальної схожості не мали наміру. 

Вони також зазначають, що фанати Меркель зверталися до них із запитами щодо придбання сувеніра ще до парламентських виборів, аби мати змогу обіймати свого кумира. На жаль, підприємство неспроможне забезпечити доставку товару за короткий термін, оскільки цей процес для нових клієнтів зазвичай триває 10—14 днів.

А 15 вересня у ФРН розпочався продаж марципанів у вигляді голови Меркель, із мигдального борошна і сиропу. Таких буде випущено теж 500 штук.

Тим часом політологи дивуються, як нехаризматичній, нефотогенічній жінці, котра до того ж не володіє особливими ораторськими талантами, вдавалося упродовж багатьох років залишатися у владі? Меркель чотири рази (2005-го, 2009-го, 2013-го и 2017-го) вигравала зі своєю партією вибори — з дедалі зростаючою популярністю! Судячи з результатів опитувань громадської думки, вона й досі є найпопулярнішим політиком у Німеччині.

26 вересня у ФРН мають відбутися вибори до Бундестагу. Ангела Меркель, котра обіймала посаду канцлера з 2005 року, вирішила не висувати свою кандидатуру. Партія, яка переможе на цих виборах, отримає можливість сформувати уряд і затвердити канцлера. Найімовірніше, це відбудеться у коаліції з іншими політсилами. Кандидатами на посаду канцлера від партій, котрі очолюють виборчі перегони, є Олаф Шольц (СДПН), Армін Лашет (ХДС/ХСС), Анналена Бербок («Союз 90/Зелені»).

Тим часом агенція dpa повідомила, що Меркель скористується своїм правом проголосувати на виборах у Бундестаг електронною поштою. Причини такого рішення невідомі, оскільки канцлерка не коментувала цієї інформації.

Нагадаємо, що голосування поштою на виборах у Бундестаг стартувало ще в серпні. За прогнозами ЦВК ФРН, кількість виборців, котрі побажають, як і Меркель, проголосувати поштою, значно зросте порівняно з попередніми виборчими кампаніями. Не в останню чергу — у зв’язку з пандемією коронавірусу: багато хто захоче уникнути зайвих контактів. А голосування поштою доступне всім виборцям.

Берлін.

Фото з сайту teddy-fabrik.de