Під час спільних заходів із протидії побутовому насильству.

Згідно зі статистикою, від побутової та гендерно зумовленої тиранії в області страждають декілька тисяч сімей. За даними Національної поліції, в Луганській області лише за сім місяців цього року до служби «102» надійшло 2325 повідомлень про вчинення домашнього насильства.

За всіма цими випадками правоохоронцями було вжито належні заходи реагування. 57 повідомлень зареєстровано в ЄРДР, і за ними розпочато кримінальні провадження. Стосовно 719 фактів складено адмінпротоколи за вчинення домашнього насильства. Утім, офіційна статистика є лише видимою частиною «айсберга», оскільки більшість осіб, що постраждали від фізичних або моральних знущань побутових кривдників, вважають за краще не звертатися по допомогу до офіційних служб та інстанцій.

З огляду на гостроту цього негативного явища, в області розгорнуто широку інформаційно-роз’яснювальну роботу з різними категоріями населення щодо запобігання та протидії домашньому насильству та насильницьким діям за ознакою статі.

Коло безпеки здатні формувати навіть салони краси!

Нещодавно в межах роботи коаліції «Луганщина. Жінки. Мир. Безпека» представниці громадської організації «Сєвєродонецька молодіжна рада» провели для гостей щорічного «Фестивалю думок» у Сєвєродонецьку гру «Коло безпеки».

Гра формує систему уявлень щодо явища насильства, форм та методів його попередження і подолання, а також інформує про служби, до яких можна звернутися в ситуації ризику насильства або його безпосереднього випадку.

Учасники жваво обговорювали всі порушені питання, наводили життєві приклади та ділились власним досвідом. Вони мали нагоду поспілкуватися з організаторами та тренеркою заходу, поставити запитання, а головне — отримати відповіді та практичні рекомендації.

Активну й різнопланову діяльність із протидії побутовому насильству в області забезпечують правоохоронці. Очільником поліції Луганщини полковником поліції Олегом Григоровим розгорнуто інформаційну роботу із залученням громадськості та підтримується будь-яка ініціатива і з боку співробітників поліції, і активістів громадських об’єднань із цього питання.

Так, правоохоронці спільно із представниками влади та громадськістю залучили представників індустрії краси. У містах Сєвєродонецьку та Лисичанську відбулися перші два тренінги із семи запланованих зустрічей для працівників салонів краси за темою «Визначення ознак домашнього насильства та направлення осіб, що його зазнали, до служб допомоги». Заходи пройшли в рамках проекту «Превентивний простір. Спільний підхід до безпеки у громадах», що реалізується ГО «Покоління ЗЕД» у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції і за сприяння психологів Луганського обласного центру соціально-психологічної допомоги.

«Ми не випадково залучаємо до спільних дій проти побутового насильства працівників індустрії краси — салонів, spa-центрів тощо, — зазначає заступник начальника відділу дільничних офіцерів поліції управління превентивної діяльності ГУ Національної поліції в Луганській області майор поліції Олена Ткачова. — Адже, згідно зі статистикою, у 90 відсотках випадків саме жінки потерпають від домашніх кривдників. Тому, зважаючи на цільову аудиторію, й розробили програму тренінгів та інших заходів із роз’яснення проблеми».

З урахуванням попиту на послуги індустрії краси як серед жінок, так і серед чоловіків, салони краси, spa-центри, барбершопи стануть новим дієвим засобом пропаганди нетерпимості до домашнього насильства в регіоні, а працівники зазначених закладів, отримавши необхідну підготовку, зможуть розпізнавати ознаки домашнього насильства та перенаправляти по-
страждалих до служб допомоги.

Сільські громади дискутують онлайн

«Значну увагу у своїй роботі з попередження фактів сімейного насильства правоохоронці приділяють жителям сільської місцевості, — продовжує знайомити з напрямами проваджуваної діяльності майор поліції Олена Ткачова. — У населених пунктах Борівське, Сиротине, Боброве, Осколонівка Сєвєродонецького району стало регулярним проведення зустрічей із мешканцями щодо цих питань. Налагоджена тісна взаємодія з координатором місцевої громадської організації «Центр Єдність Громади» Оленою Небеською. Новітні технічні розробки, що впроваджуються міжнародними організаціями, дають безліч можливостей населенню для швидкої та якісної взаємодії із правоохоронцями та органами місцевого самоврядування з означених проблем».

Загалом майже десять селищ і сіл області залучено до проекту «Мережа багатофункціональних мультимедійних безпекових центрів для жінок і дівчат», що реалізується організацією ГО «Центр Єдність Громади», за програмою малих грантів. Для жителів сільської місцевості стало вже звичним збиратись у своїх громадських центрах біля монітора і в онлайн-режимі спільно проводити обговорення, семінари та інші просвітницькі заходи.

Зустрічі із селянами регулярно організує керівниця мобільної групи з протидії домашньому насильству Сєвєродонецького райуправління поліції Наталія Калюжна разом зі своїми підлеглими, і щоразу до діалогу долучаються дедалі більше учасників.

На одному із просвітницьких заходів у «Мультимедійному безпековому центрі для жінок та дівчат» відбувся спільний перегляд фільму «Я отримала сьогодні квіти». Під враженням побаченого учасниці з цікавістю обговорювали питання формування толерантності, культури миру, нетерпимості до проявів дискримінації за ознакою статі.

Під час зустрічей у рамках проекту «Поліцейський#TATOhub».

У сімейних клубів «Поліцейський#TATOhub» більшає прихильників

У Рубіжному та Сєвєродонецьку стало вже традиційним проведення змагань з настільного хокею за участю татусів та їхніх дітей у рамках проекту «Поліцейський#TATOhub», який впроваджується громадською організацією «Кремінський центр регіонального розвитку «Наша громада». Цікава гра щоразу дарує всім учасникам заряд позитивних емоцій та гарний настрій.

Особливо важливою та соціально значущою стала нещодавня зустріч у рамках проекту в Сєвєродонецьку. На запрошення поліцейських провести вільний час із дітьми в сімейному клубі тут відгукнулися також батьки, які внаслідок раніше вчинених сімейних конфліктів опинилися на обліку поліції.

«Відповідальне татівство — справа важлива, а для проблемних сімей, де бували випадки домашнього насильства, це ще й поштовх до здорових стосунків», — такий висновок зробили учасники зустрічі.

У відділі комунікації поліції зазначили, що новітня форма профілактичної роботи з проблемними сім’ями буде й надалі впроваджуватися правоохоронцями Луганщини.

Сімейні змагання з настільного хокею проводяться й у центральній бібліотеці Лисичанська. Настільна гра стала однією з улюблених розваг учасників місцевої молодіжної платформи BIBLIO HUB. Окрім поліцейських, до ігор також дедалі активніше долучаються й інші мешканці. Головне правило сімейного клубу — гарний настрій та якісне дозвілля дітей і татів.

У місті Рубіжному стало традиційним проведення турнірів із настільного хокею для дітей та батьків на поліцейській станції по вулиці Будівельників. Прихильників гри вже настільки побільшало, що організатори зустрічей вирішили перемістити «Поліцейський#TATOhub» у нове просторе приміщення, де добігають завершення ремонтні роботи.

Ігри та конкурси, які організовує «Поліцейський#TATOhub», супроводжуються й роз’яснювальними та пізнавальними бесідами і тренінгами. На одній із таких зустрічей начальниця сектору протидії домашньому насильству Сєвєродонецького райуправління поліції Наталія Калюжна провела для татів-поліцейських тренінг «Ознаки домашнього та гендерно зумовленого насильства». Правоохоронці обговорили новини законодавства щодо скасування обов’язкової присутності кривдника під час розгляду в суді адмінпровадження, можливості адмінзатримання кривдника на три години та інше.

«Мета проекту «Поліцейський#TATOhub» — популяризація відповідального татівства в регіоні, — пояснює заступник начальника відділу дільничних офіцерів поліції управління превентивної діяльності ГУ Національної поліції в Луганській області Олена Ткачова. — Учасники клубів — правоохоронці, які попри службову зайнятість знаходять час для ігор, змагань та арт-терапії з дітьми. До участі у проекті залучаємо осіб, які раніше потрапляли в поле зору поліції як домашні кривдники і перебувають на превентивному обліку за вчинення побутового насильства».

Прихисток надійно вбереже від побутового кривдника

В Луганській області стають дедалі поширенішими центри, в яких жертви домашнього насильства можуть отримати прихисток і захисний бар’єр від побутових кривдників. Перші з таких установ відкрились у Кремінній, Рубіжному та Попасній. Також у Сєвєродонецьку відкрилася кімната денного перебування для осіб, які постраждали від домашньої тиранії. Є денні центри, є кризові приміщення — так звані шелтери, або притулки для осіб, які потерпають від домашнього насильства, де постраждалі можуть перебувати до трьох місяців. Зважаючи на особливості конкретних ситуацій, правоохоронці та соціальні працівники не розголошують адреси притулків. Адже особа, яка зазнала домашнього насильства, має бути повністю захищена від можливих подальших агресивних зазіхань свого кривдника... До всього, бували у практиці й такі випадки, коли постраждалих осіб задля більшої безпеки перенаправляли навіть до сусідніх областей.

Превентивна робота триває. На листопад цього року в Лисичанську заплановано відкриття освітнього центру протидії домашньому насильству, який розміщуватиметься в будівлі місцевого кінотеатру. Призначення цього центру також полягатиме в реагуванні на факти побутової тиранії. Але відтепер оперативна група розташовуватиметься не у відділку поліції, а безпосередньо в цьому центрі, який діятиме у відкритому режимі. Відтак поряд із захистом потерпілих від протиправних зазіхань тут надаватимуть і теоретичні консультації особам, для яких тема домашнього насильства є актуальною.

Луганська область.

Фото відділу комунікації ГУ Національної поліції в Луганській області.