У понеділок, 20 вересня, на Погоджувальній раді Першим заступником Голови Верховної Ради України Русланом Стефанчуком було внесено пропозицію виступити із жорсткою заявою щодо невизнання виборів до Державної Думи Російської Федерації. У середу Верховна Рада України ухвалила Постанову про Заяву Верховної Ради України щодо нелегітимності виборів депутатів Державної Думи Російської Федерації 2021 року (№ 6078). За ухвалення постанови проголосували 322 народні депутати України, і це одна з наймасовіших підтримок у залі парламенту України.

Постанова затверджує Заяву Верховної Ради, в якій чергові вибори депутатів Державної Думи РФ 2021 року визнаються незаконними, а сформовану за їх результатами Держдуму Російської Федерації — нелегітимною.

«Жодна держава, а особливо держава-агресор, не може проводити свої вибори на наших тимчасово окупованих територіях. Крапка. Ми закликаємо парламенти іноземних держав та міжнародні парламентські організації надати належну оцінку фальсифікованим парламентським виборам та фактам незаконного голосування», — зазначив Руслан Стефанчук на особистій Фейсбук-сторінці.

За його словами, «Російська Федерація нахабно порушила міжнародне право, проводячи псевдовиборчі процеси до Держдуми РФ в тимчасово окупованих АР Крим та Севастополі, а також залучивши громадян України з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей».

«Ухваливши постанову № 6078, ми вкотре гучно заявляємо світу, що не дозволимо Росії використати наші території та наших громадян заради власної вигоди», — наголосив Руслан Стефанчук.

Секретаріат Першого заступника Голови Верховної Ради України.