Однією з його «фішок» стало вшанування найдостойніших жителів, які своїми справами створювали й створюють сучасну історію громади. Загалом зі сцени прозвучало 260 прізвищ. Ще одна цікавинка — пригощання гостей і учасників «кулінарним брендом» громади — солодкою стравою під назвою каша-бабка. Музичним привітанням для всіх жителів стали виступи артистів.

— Два роки тому ми проводили «Плиски-турфест: джерело надій» у співпраці з Міністерством культури України у рамках проекту «Малі міста — великі враження», — розповідає плисківська сільська голова Марина Вірко. — Нині дещо інший час, інші умови. Люди засиділися вдома, скучили за спілкуванням, тому ми вирішили змінити формат і провести це свято як день народження нашої громади — однієї з найменших на Чернігівщині, але дуже творчої, активної, спортивної, перспективної.

Відзначали довгожителів, вітали подружжя, що прожили в любові та злагоді багато років, виховали хороших дітей. Ці імена звучали зі сцени в урочисто прикрашеній актовій залі, загалом було визначено понад 20 номінацій. Під оплески земляків дівчата в українському вбранні підносили номінантам дипломи та подяки.

— Це ті люди, яких ми маємо згадувати кожен раз у будні та свята, їхні фото мають бути на дошці пошани. Це люди, які залишили по собі слід на землі, які прагнули змін і не були байдужими, — продовжує Марина Вірко. — Це приклад і взірець для нашої молоді. Нехай вони колись будуть згадувати цей урочистий момент з гордістю. Тож сьогоднішнє свято, на мій погляд, дуже важливе для всіх. Окремо варто подякувати меценатам — фермерам і інвесторам, які підтримали нашу ініціативу, нашим гостям, які приїхали розділити з нами радість.

Саме завдяки таким людям — і жителям громади, і меценатам — Плисківська громада живе, розвивається й з оптимізмом дивиться в майбутнє. Зокрема, тут особливо пишаються, що з часу створення громади не закрили жодної школи чи дитячого садка. Навпаки, розвивається інфраструктура у сфері освіти, медицини, спорту та дозвілля. Збудована й облаштована медична амбулаторія, з’явився ще один стадіон зі штучним покриттям, запрацювала поліційна станція — третя в області.

На часі — створення центру культурних послуг. Так сталося, що в Плисках немає свого будинку культури. Тож новий центр культурних послуг буде виконувати цю роль і в ньому будуть ігрова кімната для дітей, майстерня художньої творчості, тренажерна зала, більярдні та тенісні столи, професійна хореографічна зала, актова зала на 100 місць зі сценою для концертів, творчих зустрічей тощо. З виготовленням проекту обіцяє допомогти меценат — народний депутат України Анатолій Гунько. Тож згодом з’являться нові можливості для дозвілля, розвитку творчого потенціалу жителів.

Ще одна цікавинка цьогорічного «Плиски-турфесту» — частування традиційною стравою, яку десь з початку ХХ ст. готують місцеві господині на весілля та церковні свята. Це так звана каша-бабка. «Це наша нематеріальна культурна спадщина, бренд нашої громади, з яким ми взяли участь у проекті «Гастроспадщина України», рецепт страви занесено до «Енциклопедії гастроспадщини», — розповідає начальниця відділу культури, туризму, охорони культурної спадщини Валентина Вернигор.

За словами пані Валентини, рецепт каші-бабки записано зі слів місцевої довгожительки, а до приготування цієї страви на «Плиски-турфест» долучилися майже 50 господинь. Загалом було використано понад 1000 яєць, 100 літрів молока та 50 кг крохмалю. Секрет успіху в тому, що для найкращого результату варто брати крохмаль домашнього виробництва. На ньому замішують тісто для млинців, смажать, млинці трохи підсушують і нарізають соломкою. А вже цю соломку заливають збитим з яйцями та цукром молоком і запікають у горщиках. Тож крупу чи борошно для каші-бабки не використовують. Журналісти також скуштували — смакота!

Ну, а завершилося свято громади концертом і феєрверком.

Чернігівська область.

Фото Валентина БОБИРЯ.