Народний депутат України Микола Джига провів у сільських школах свого виборчого округу на Вінниччині «Шевченківські уроки», на яких подарував кожному випускнику «Кобзар».

Акція під назвою «З «Кобзарем» — у життя!» тривала протягом тижня в Шаргородському, Тульчинському, Мурованокуриловецькому, Чернівецькому та Томашпільському районах. На кожній із книжок, які отримали учні з рук народного депутата, Микола Джига залишив побажання із щирими словами напуття — жити за «Кобзарем», як навчав Великий Тарас.

Отримали подарунки і шкільні бібліотеки. Сільським книгозбірням передано примірники літературно-мистецького альманаху «Русалка Дністрова». Добре знане в минулому видання повернули до життя вінницькі письменники та дослідники. Зроблено це з ініціативи Михайла Каменюка, заступника голови Національної спілки письменників України. Він закликав учителів долучитися до творення «оригінального підручника з історії рідного краю».

— Національна спілка письменників України з радістю відгукнулася на пропозицію народного депутата Миколи Джиги провести надзвичайно потрібний захід з нагоди 200-річчя Великого Кобзаря, — каже Михайло Каменюк. — До участі в ньому залучили письменників-земляків народного депутата. Разом із Миколою Джигою у школах побували Петро Перебийніс, Ніна Гнатюк, Анатолій Подолинний, Тетяна Яковенко, Валентина Сторожук. Вони ділилися думками про генія літератури, читали власні поезії, давали учням поради.

Михайло Каменюк розповів школярам про рідкісні видання «Кобзаря», зокрема про книжки 1942—1944 років. Учні дізналися, що передмову до них написав Павло Тичина. Потім їх передали на фронт, в окопи. Таким було прохання бійців. Вони хотіли йти в бій, окрилені героїчним словом поета.

Під час акції її учасники довідалися, що в сільських та шкільних бібліотеках бракує «Кобзарів». Заступник голови письменницької організації звертає на це увагу народних депутатів, пропонує їм наслідувати приклад свого колеги Миколи Джиги, щоб у ювілейний рік Кобзаря кожен бажаючий, прийшовши до бібліотеки, міг доторкнутися до його безсмертної поезії.

Вінницька область.