За інформацією начальника відділу Головного управління Держпродспоживслужби в області Олега Колерова, майже 79 відсотків запасів підземних вод регіону за фізико-хімічними показниками не відповідає вимогам Державних санітарних норм і правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

«Більшість населених пунктів Бердянського, Василівського, Мелітопольського, Пологівського районів користуються питною водою, що не відповідає гігієнічним нормативам за органолептичними властивостями і санітарно-хімічними показниками», — заявив він.

Упродовж двох попередніх років 42—47 відсотків досліджених проб води підземних джерел водопостачання за фізико-хімічними показниками не відповідало гігієнічним нормативам. Реєструвалися перевищення нормативів за показниками загальної жорсткості, сульфатів, хлоридів, сухого залишку, заліза, марганцю. Якість питної води за фізико-хімічними показниками у водорозподільних мережах не відповідала гігієнічним нормативам у 24—29 відсотках випадків.

«Перевірено 173 суб’єкти господарювання у сфері питної води та питного водопостачання, левова част-ка перевірених об’єктів припадає на сільські водогони, порушення виявлено майже на кожному», — зазначає Олег Колеров.

І хоча загалом по області якість питної води згідно з отриманими результатами лабораторного конт-ролю свідчить, що населенню подається питна вода мінімального ступеня потенційного епідеміологічного ризику (за період 2018—2020 років 2,4—3,6 відсотка проб питної води не відповідало ДСанПіН 2.2.4-171-10 за мікробіологічними показниками), але певні ризики все-таки є.

«У будь-який час можна очікувати епідемічних ускладнень з виникненням і поширенням масових інфекційних захворювань, пов’язаних з водним чинником передачі», — попереджають у Держпродспоживслужбі.

Розв’язати проблему дало б змогу належне фінансування і безумовне виконання заходів місцевих програм і регіональної програми «Питна вода Запорізької області на 2021—2025 роки». А також розробка і своєчасне впровадження нових і вдосконалення наявних технологій водопідготовки та знезараження води, сучасного обладнання, ефективних реагентів, фільтрувальних матеріалів, сорбентів.

У самому обласному центрі ситуація не краща. 8 вересня у всіх районах Запоріжжя фахівці лабораторії відібрали зразки питної води в навчальних закладах. У всіх досліджених пробах виявлено відхилення від гігієнічних нормативів за органолептичними показниками: запах, смак і присмак.

У місцевому КП «Водоканал» заявляють, що ймовірною причиною погіршення питної води за органолептичними показниками стали сезонні природні явища, такі як масовий розвиток фітопланк-тону в річці Дніпрі (діатомові, синьо-зелені водорості) і підвищення температури води водосховища, з якого здійснюється водозабір для централізованого господарсько-питного водопостачання.

З метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, постачання населення питною водою гарантованої якості, недопущення скарг від споживачів Держ-продспоживслужба скерувала лист Запорізькому міському голові Володимиру Буряку. Від нього вимагають терміново створити комісію, залучити всі зацікавлені служби, щоб вивчити ситуацію і запропонувати шляхи її вирішення.

Запоріжжя.