Одним з результатів реалізації таких ініціатив стало встановлення і запуск ліфта в амбулаторії № 3 Дніпровського ЦПМСД № 2 по вул. Воскресенській, 2д.

«У нас обслуговуються майже десять тисяч пацієнтів, серед них є маломобільні, люди похилого віку і батьки з маленькими дітьми. На численні прохання наших пацієнтів з міського бюджету виділили кошти, і тепер у нас запущено новий підйомник», — розповіла генеральний директор центру Ольга Ральченко.

Крім реакції на безпосередні звернення городян, місто фінансує і громадські проекти в рамках програми «Бюджет участі». Так, для міського пологового будинку № 1 придбали високотехнологічне обладнання для обстеження жінок вартістю майже двісті тисяч гривень.

«Кольпоскопія — золотий стандарт виявлення передракових і онкологічних процесів, які протягом тривалого часу не мають вираженої симптоматики. Завдяки появі в нашій лікарні такого приладу ми виявляємо навіть найбільш атопічні ділянки, що дає змогу запобігти поширенню хвороби і рятує життя пацієнток», — зазначила завідувачка акушерсько-гінекологічного підрозділу пологового будинку Олена Алтонець.

Реалізували і пропозиції городян щодо забезпечення витратними матеріалами дітей, які страждають на цукровий діабет. Також перемога в програмі «Бюджет участі» дала змогу 25 молодим пацієнтам міської клінічної лікарні № 9 отримати помпову інсулінотерапію — молодшому з них немає ще й двох років.

За словами завідувачки ендокринологічного відділення лікарні Вікторії Єнговатової, в Україні налічується одинадцять тисяч таких хворих, з них більш як три сотні живуть у Дніпрі: «Щодня такі діти повинні отримувати життєво необхідну інсулінотерапію. Як правило, це багаторазове введення гормону протягом доби. А помпова інсулінотерапія не тільки звільняє пацієнтів від ін’єкцій, а й дає їм більше свободи».

Уже понад сім років хворіє на цукровий діабет син Ольги Бобрової. Він довго перебував на звичайних інсулінах короткої та тривалої дії. Робити ін’єкції доводилося вісім разів на добу.

«З першого класу дитина сама повинна була робити собі уколи в школі. Це створювало певні труднощі в спілкуванні й адаптації в середовищі. Встановлення насоса дуже змінило життя мого сина і істотно вплинуло на його соціалізацію», — каже Ольга.

Автор цих проектів Владислава Машталір вважає, що у зв’язку з тим, що в державі відсутня глобальна програма з підтримки таких дітей, мало не єдиною можливістю виправити ситуацію в Дніпрі став «Бюджет участі». Загалом дніпряни подали 28 проектів, що стосуються медичної галузі, п’ять з них стали переможцями. Так, жителі залучили чотири мільйони гривень на реалізацію задумів.

«Цьогоріч ми виділили медичну галузь в окрему категорію, щоб конкуренція була справедливою. Нині в програмі «Бюджет участі» на реалізацію саме таких ініціатив виділено 4,8 мільйона гривень», — розповіла директор департаменту інноваційного розвитку міськради Юлія Павлюк.

Дніпропетровська область.

На знімку: міський пологовий будинок № 1.

Фото з відкритих джерел.