Медична галузь Черкаської області готується до нового спалаху коронавірусу, спираючись на досвід попереднього періоду. Про те, як це відбувається, розмова нашого власного кореспондента із заступницею голови ОДА Ларисою Кошовою, яка курирує медичну галузь області.

— Ларисо Миколаївно, які висновки зроблено, які помилки враховано і виправлено після завершення попередньої хвилі пандемії?

— Коронавірусна пандемія стала серйозним випробовуванням для всіх. Та все ж головний тягар боротьби з досі маловідомою, вкрай небезпечною хворобою ліг на плечі медиків. Тому передусім хочу подякувати тим лікарям, фельдшерам, лаборантам, медсестрам, які не відступили перед загрозою, а виявили самовідданість і жертовність у боротьбі з COVID-19.

Цифра

З початку пандемії станом на 8 вересня в Черкаській області захворіло 83 285 осіб, 81 228 осіб одужало. За даними МОЗ України, померло 1 334 особи.

З початку вакцинації в області проведено 363 913 щеплень (199 469 —  одна доза, 164 444 — дві дози).

Черкащина стабільно перебуває на 3—4-му місці серед регіонів, які здійснюють щеплення проти коронавірусу (COVID-19).

Звісно, ніхто не був готовий до пандемії, тому аналіз, контроль і виправлення упущень відбувалися «на марші». Передусім визначили заклади охорони здоров’я, які надавали профільну медичну допомогу. Це дало змогу виробити чіткі маршрути для хворих. Зі збільшенням кількості пацієнтів перелік лікарень, які лікують хворих з коронавірусом у стаціонарі, було розширено. Тепер ми переконалися, що обрали правильний, найоптимальніший шлях. Він став дієвим механізмом для своєчасного та ефективного лікування пацієнтів та зберіг кадровий медичний потенціал області.

— Скільки нині ковідних ліжок має область? Яка їх якість, яке забезпечення киснем?

— В області визначено 8 закладів для надання стаціонарної допомоги хворим на COVID-19, з них: 6 — першої хвилі, 2 — другої. Також у Черкаській області є 2 заклади резервної хвилі, які у разі погіршення епідеміологічної ситуації надаватимуть стаціонарну допомогу хворим на COVID-19.

Загалом в області розгорнуто 1 356 ліжок, 94,5% (1 282 ліжка) забезпечено подачею кисню (централізований кисень та кисневі концентратори). Наразі працюємо над забезпеченням кожного ліжка централізованим киснем.

— Як і ким визначаються пріоритети фінансування медицини в умовах пандемії?

— Фінансування закладів охорони здоров’я здійснюється Національною службою здоров’я України відповідно до договорів, які укладаються медзакладами згідно з пакетами медичних гарантій.

— Якщо порівняти фінансування доріг і медицини — куди більше спрямовується коштів?

— Вважаю некоректним таке порівняння. Погодьтесь, бригада швидкої медичної допомоги навіть на найсучаснішому автомобілі з новітнім обладнанням не зможе вчасно прибути до пацієнта, якщо відсутнє дорожнє покриття. Доступна медицина — це, в тому числі, якісні дороги. Тому однаково важливо фінансувати обидві галузі.

— Які найголовніші напрацювання у разі нової хвилі пандемії?

— На Черкащині, як і в решті регіонів України, з урахуванням попереднього набутого досвіду сформовано мережу закладів охорони здоров’я, де надаватиметься стаціонарна медична допомога пацієнтам, хворим на COVID-19. Вони розміщені рівновіддалено, відповідно до концентрації населення. 

Нині в області працюють майже сотня пунктів щеплень, 25 мобільних бригад, 31 центр вакцинації. До речі, в лютому 2021 року в Черкасах було проведено перше в Україні щеплення від COVID-19. Вакцину тоді отримав лікар обласної лікарні.

Факт

У Черкаській області на базі районних, міських та обласної лікарень утворено вісім госпітальних округів: у Звенигородці, Золотоноші, Каневі, Корсуні-Шевченківському, Смілі, Умані та два у Черкасах.

— Яка нині заповнюваність коронавірусних ліжок у медичних закладах області?

— Приблизно сім відсотків. Виявлено майже два десятки хворих, інфікованих штамом «Дельта». Отже, боротьба з підступною хворобою триває. Здобувши досвід, ми готові до відповідальної, напруженої роботи, щоб захистити здоров’я наших громадян.

Розмовляла Лідія ЛІСОВА.

Черкаська область.

Фото надано прес-службою Черкаської ОДА.