Різке вересневе похолодання нагадало: не за горами опалювальний сезон. Це відповідальна пора через стрімке зростання цін на все, що горить і дає тепло. Цікава історія забезпечення оптимального температурного режиму в Уїздецькій загальноосвітній школі, що в Дубенському районі на Рівненщині.

Тринадцять років тому чи не на всю Україну поширювалась інформація про встановлення в цьому навчальному закладі теплогенератора RAU-2-332 на альтернативному виді палива, який працює, зокрема, на соломі. Така установка була однією з перших в Україні.

Насправді до опалювання соломою були деякі застереження, і найперше — в директора одинадцятирічки Богдана Радчука. Досвідчений педагог і управлінець уже під час експлуатації теплогенератора ґрунтовно проаналізував усі складові технологічного процесу і дійшов висновку, що він не до кінця продуманий. Зокрема, на стадії підвезення тюків-катанок і завантаження їх у топку. Скажімо, як оператору помістити туди тюки вагою від 200 до 300 кілограмів? Процес трудомісткий і непростий. До конструкційних елементів теплогенератора і системи опалення слід було включити бодай якийсь міні-кар чи тракторець, яким би підвозили солому і вивантажували. Натомість на місці довелося використовувати «кінські сили»: зазвичай на роботу приймали операторів, які в домашньому господарстві утримували коней і заодно залучали їх до роботи в котельні.

Спочатку опалення соломою дало ефект, бо коштувало удвічі-утричі менше, ніж дровами. Та й оновлена теплотраса сприяла тепловіддачі. Але значно важливіше, що з часом Богдан Володимирович зауважив, як невідь чому зросли ціни на солому: наприклад, тонна того «пального» коштувала 500 гривень, водночас дрова були наполовину дешевші. До того ж тепловіддача дров у кілька разів більша. Тож логічно, що за років п’ять після солом’яного буму котел переорієнтували на дрова. На жаль, після цього і на деревину ціна поповзла вгору…

Узагалі теплогенератор Уїздецької ЗОШ можна назвати універсальним, бо працює не тільки на дровах і соломі, а й на торфі, торфобрикеті та іншій продукції, яка горить і, відповідно, дає тепло… Для опалення торфом і торфобрикетом слід підготувати «подушку з жаром», а для цього потрібні дрова. Мають уїздчани також досвід опалення трісками, пелетами, однак на цю пору найекономніші й найдоступніші — дрова…

Млинів
Рівненської області.