І Україна, як повноправний член цієї організації, підтримала ініціативу міжнародного співтовариства, нагадав народний депутат, голова депутатської групи «Довіра» Олег Кулініч.

«Загалом у нас на Полтавщині 416 тисяч пенсіонерів, з них 167 тисяч — старші за 70 років. І дуже важливо, щоб вони відчували підтримку держави, що, на жаль, нині відбувається не завжди. У цьому контексті на перше місце виходить робота органів соцзахисту, але держава, натомість, проводить незрозумілі експерименти у цій сфері, які, на мою думку, аж ніяк не можна назвати реформами», — написав він на своїй сторінці у Фейсбуці.

За словами голови депутатської групи, з лютого 2021 року на 35 відсотків скорочено фахових спеціалістів органів соціального захисту населення районного рівня. Метою скорочення було названо передачу функцій щодо виконання державних соціальних програм від органів соцзахисту до Національної соціальної сервісної служби. Утім, цей орган на обласному рівні запрацював лише з серпня 2021-го. І при цьому жодну із 42 державних соціальних програм, які виконують органи соцзахисту, на рівень підрозділів цієї служби передано не було. «Це питання я неодноразово озвучував перед урядом, і дуже хочеться, аби ми побачили від нього відповідну реакцію», — зауважив парламентарій, додавши, що замість соціального захисту населення Національна соціальна сервісна служба зосередилася винятково на контролюючих функціях.

У цьому контексті Олег Кулініч відзначив важливість того, щоб кожна територіальна громада Полтавської області забезпечила стабільне надання безплатних соціальних послуг для ветеранів та осіб похилого віку, зокрема з догляду вдома, соціальної адаптації, транспортних послуг. «Наші органи соцзахисту це роблять, наскільки дозволяє незрозуміла політика держави у цій сфері. Адже загалом в області соціальні робітники обслуговують майже 16,7 тисячі осіб, які втратили можливість до самообслуговування. Вирішується питання запровадження послуги «соціальне таксі» у всіх територіальних громадах Полтавщини саме за рахунок спецавтотранспорту, обладнаного підйомною платформою», — наголосив парламентарій.

Водночас він нагадав, що лише після численних звернень від представників групи «Довіра» уряд таки вніс зміни до своєї постанови і скасував обов’язкове переведення виплат пенсій та соціальних допомог на карткові рахунки, і наголосив: «Порушував і порушуватиму й інші ключові для пенсіонерів питання. А це пенсійне забезпечення, надання медичних та соціальних послуг, субсидії і тарифи тощо».

Олег Кулініч подякував представникам старшого покоління за їхню невтомну працю, за той багатий досвід, який вони передали молоді, і за любов до рідної землі.

Вл. інф.

Фото зі сторінки Олега Кулініча у Фейсбуці.