Учора,1 жовтня, науковці Національного авіаційного університету та Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» на базі Національного інституту фтизіатрії і пульмонології імені Ф. Г. Яновського НАМН України представили ЗМІ Інтелектуальну медичну систему діагностики для визначення ступенів активності туберкульозу у хворих.

За словами завідувача кафедри авіаційних комп’ютерно-інженерних комплексів НАУ, доктора технічних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки Віктора Синєглазова, система може бути налаштована і на діагностування COVID-19, а також усіх злоякісних пухлин.

— Нам удалося конфігурувати певну кількість систем у цілковито новий інтелект, — зазначив ідеолог та розробник продукту Віктор Синєглазов. — І тепер, умовно кажучи, ми сіли не в чужий автомобіль, а створили свій власний, здатний вивести вітчизняну медицину на значно вищий рівень. Штучний інтелект є одним із найпотужніших наукових трендів у світі. Тож і для України ця система діагностики штучним інтелектом є справжнім проривом. Адже нині брак висококваліфікованих лікарів, закриття протитуберкульозних диспансерів, відсутність необхідних профілактичних заходів — усе це багатьом людям не дає шансів на вчасне діагностування й ефективне лікування підступного захворювання. А от застосування штучного інтелекту, одного з найпотужніших напрямів досліджень, здатне радикально виправити ситуацію.

А вона справді тривожна: на початок минулого року на обліку у протитуберкульозних закладах перебували 29 тисяч 151 хворий, упродовж року госпіталізували 17 тисяч 449 осіб. Смертність за цей період — 1429 осіб.

Учасники презентації Інтелектуальної медичної системи діагностики заступник директора з наукової роботи Національного інституту фтизіатрії і пульмонології, професор Ігор Калабуха та завідувач відділення цього ж медичного закладу Микола Лінник, а також аспірант НТУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Кирило Рязановський зазначали, що новітня інженерна розробка дає змогу отримати діагностику хворого на туберкульоз у стислі терміни і з високою точністю. Вона ґрунтується на основі обробки відповідних даних — аналізів, огляду лікаря, сканів комп’ютерної томографії, скарг хворого тощо.

Упровадження цієї системи дає можливість охопити все населення України скрінінг-діагностикою на туберкульоз завдяки можливості надавати медичні послуги через інтернет-мережу.

Принцип роботи ґрунтується на використанні штучних нейронних мереж різних топологій, які базуються на досвіді високопрофесійних лікарів, а також результатів дослідження хворих на туберкульоз, діагнози яких підтверджено незалежними дослідженнями.

Розробники Інтелектуальної медичної системи діагностики висловили сподівання, що медична спільнота гідно оцінить перспективність застосування цього унікального штучного інтелекту, бо вчасний і правильний діагноз — це альфа і омега одужання пацієнтів.