Фото: ua.interfax.com.ua

Нагадаємо, саме того дня ліквідовано один із найкорумпованіших органів — Державну архітектурно-будівельну інспекцію (ДАБІ). Натомість створено та запущено абсолютно новий орган — Державну інспекцію архітектури та містобудування (ДІАМ).

— Тепер нова концепція реформи містобудування, — кажуть чиновники від будівельної сфери, — базується на трьох принципах: цифровізація, децентралізація, відповідальність, які назавжди позбавлять галузь інструментів корупційного впливу.

«...Посилюється адміністративна та кримінальна відповідальність за порушення будівельних норм. Зокрема, відповідний законопроект уже зареєстровано у Верховній Раді. Крім того, ДІАМ та Всеукраїнська асоціація громад підписали Меморандум про співпрацю в напрямі вдосконалення виконання функцій державного архітектурно-будівельного контролю. Попереду чимало роботи, але міцний фундамент реформи закладено. В її основі — ДІАМ, який відновить довіру громадськості та бізнесу до державних інституцій та забезпечить створення сприятливих інвестиційних умов...», — переконують у Мінрегіоні.

А експерти наполягають, що без законодавчого унормування ситуацію в будівельній галузі не виправити: будь-які підзаконні акти в цій царині суперечитимуть закону (Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності»).

Тому, перефразовуючи відому фразу, залишається вигукнути: геть ДАБІ, хай живе ДІАМ?!

Тим часом за останній рік кількість вакансій в Україні зросла на 108 відсотків, інформує Держстат. Так, у вересні нинішнього року українські роботодавці пропонували 108 тисяч вакансій. Водночас в аналогічний період 2020 року це значення було більш ніж удвічі нижче і становило 53 тисячі.

Аналітики прогнозують, що через нинішній кадровий голод працівники можуть вимагати поліпшення умов і оплати праці.

Зарплати за останній рік виросли на 9 відсотків — із середньої зарплати в 12420 гривень торік до 13667 гривень цьогоріч.

Найвищі середні зарплати очікувано отримують працівники в Києві — 15813 гривень, у Дніпрі та Одесі — приблизно 13300 гривень, найменші — в Рівному — 10871 гривню на місяць.

Тим часом міністерка соціальної політики України Марина Лазебна під час нещодавньої прес-конференції заявила, що цього року було підвищено всі страхові пенсії для 10,3 мільйона пенсіонерів.

Зазначимо: з 1 березня пенсії зросли внаслідок індексації; з 1 липня — у зв’язку із підвищенням прожиткового мінімуму та встановленням доплати до пенсій, які не індексувались упродовж попередніх двох років.

За даними Мінсоцполітики, середня пенсія становить 3867 гривень, її розмір збільшився на 25 відсотків за останні півтора року.

«Середні цифри важливі, щоб відстежувати тенденції, але вони не розкажуть, як живуть люди. Для цього треба дивитись глибше... Коли прийшов наш уряд, 4 мільйони людей отримували пенсії нижче двох тисяч гривень», — зауважила Марина Лазебна.

І не посперечаєшся з пані міністеркою. Хоча зауважимо. Коли прийшов цей уряд, і ціни, і комунальні тарифи теж були значно нижчі. Пам’ятаєте?

Підсумовував Віктор БОНДАР.