Зі вступним словом виступив перший проректор університету Єгор Назимко.

«Для нас дуже важливо, що саме університет стає майданчиком для подальшого впровадження нових кроків діалогу. Від того, як ми обговоримо питання, за великим рахунком, залежать і зміни до законодавства, які сьогодні презентуватимуть наші колеги-експерти, а також покращення нашої з вами діяльності для того, щоб кожен громадянин України почувався безпечно і відчував зворотний зв’язок між цивільним сектором, громадянським суспільством, військовими та силами правопорядку», — наголосив перший проректор.

Єгор Назимко також додав, що в університеті наразі докладають зусиль, щоб посилити безпекову складову в діяльності органів правопорядку, але не через практичну взаємодію, а через науково-методичне забезпечення, підготовку кадрів.

Під час панельної дискусії, на якій обговорювали взаємодію між громадою та військовими на Донбасі, міжнародний експерт ГО «Донбаські ворота» Альвідас Медалінскас зауважив, що Донбас — специфічний регіон, в якому в нинішніх умовах є обмеження контролю громади над державними інституціями через військову та безпекову таємницю, проте одним із головних принципів, які бачать тутешні експерти — це відкритість державних інституцій.

«Що значить бути відкритим? Це означає, що потрібно створити такі умови, в яких людина знає, що є інституція, до якої можна звернутися та бути почутим», — наголосив фахівець.

Серед міжнародних партнерів з доповіддю також виступили старший радник Консультативної Місії ЄС Йоуні Лехтімакі та професорка, керівниця Академії публічної безпеки університету Mykolas Romeris Снєголє Матулєнє.

На зустріч, яку організували представники ГО «Донбаські ворота», були запрошені освітяни, військові, представники прокуратури та поліції, громадськість.

Донецький державний університет внутрішніх справ.