Нинішня осінь низькими температурами перевіряє на готовність до зими. На Рівненщині виникли проблеми, пов’язані зі збільшенням ціни на газ навіть для бюджетних установ. Багатьом із них це подорожчання фінансово не подужати, оскільки бюджет розрахований на ціну до 10 тисяч гривень за тисячу кубометрів (з урахуванням ПДВ). Відтак днями Кабмін, як наглядовий орган «Нафтогазу України», має затвердити ціну на газ для бюджетних установ у розмірі 13659,63 гривні за тисячу кубічних метрів (без урахування ПДВ і транспортування).

— Якщо ціна буде затверджена, «Нафтогаз Трейдинг» надішле договори на постачання природного газу за згаданою фіксованою ціною, — розповідає заступник голови Рівненської ОДА Людмила Шатковська. — Ці угоди кожна бюджетна установа укладає з «Нафтогаз Трейдингом» за переговорною процедурою. Договір публікується на сайті, витримується десять днів на оскарження від постачальників природного газу і лише після цього він набирає чинності.

До речі, раніше такі договори укладали за тендерною процедурою, відтак цей процес був тривалим. Скажімо, як розповів Гощанський селищний голова Микола Панчук, у таких тендерних процедурах з постачання газу до їх територіальної громади, ніхто не виявив бажання взяти участь. То тут, як і в інших територіальних громадах Рівненщини, дуже чекають, коли уряд скаже своє вагоме слово у вирішенні цього питання. Хоча це потрібно було зробити значно раніше, оскільки навіть за спрощеною переговорною процедурою, на яку відводиться десять днів, початок опалювального сезону затягнеться у кращому разі до кінця жовтня, тоді як мав би початися 15 жовтня. Тож у виграші ті громади, які вчасно перевели котельні на альтернативні види палива. Хоча вугілля і дрова теж подорожчали.

— Коли ми газифікували Гощанську лікарню, то не демонтували твердопаливні котли — залишили про запас, — розповідає Гощанський селищний голова Микола Панчук. — Тож тепер, за складної ситуації з газом, спішно модернізуємо їх.

— По Рівненщині 350 бюджетних установ є споживачами природного газу, — розповідає директор Департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та енергоефективності Рівненської ОДА Володимир Пшеюк. — Чимало бюджетних установ користуються альтернативними видами палива. Для них таких проблем немає. А загалом рішення про початок опалювального сезону приймається органами місцевого самоврядування, якщо середньодобова температура надворі впродовж понад трьох діб менш як плюс вісім градусів.

— Поки що таке рішення про початок опалювального сезону в місті Вараш із 21 вересня прийняла Вараська міська рада, а для села Заболоття, що входить до її складу, — ще із 7 вересня. Для опалення цих населених пунктів використовується теплова енергія з Рівненської АЕС. Опалення в місті атомників найдешевше, — сказав Володимир Пшеюк.