Водночас завершили вакцинацію від коронавірусу (одержали дві дози) 6 135 032 особи. Повністю імунізовані — 19 783 особи.

У країні загалом перевищено рівень захворюваності в 5,41 раза (за норми не більш як 75 випадків на 100 тисяч населення цей показник становить 406). Найвищий рівень захворюваності в Чернівецькій (817) і Луганській (802) областях.

У Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Запорізькій, Луганській, Львівській, Одеській, Сумській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Чернівецькій та Чернігівській областях перевищено показник рівня госпіталізацій.

Також в Україні зайнято 54,8 відсотка лікарняних ліжок з киснем за норми не більш як 65 відсотків. Цей показник перевищено в Одеській і Донецькій областях. За інформацією МОЗ, показники в 16 областях України відповідають помаранчевій зоні карантину, в інших — жовтій.

Як зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко в інтерв’ю «Голосу Америки», нині однією з найближчих до червоної зони є Херсонська область. За його словами, нинішня хвиля заражень в Україні почалася раніше, ніж прогнозували в міністерстві, і за своєю інтенсивністю вона вже наближається до показників осені 2020-го.

«Нова циркуляція вірусу, яка й призвела до цієї хвилі, насамперед шукає імунонезахищених людей — тих, хто не перехворів на COVID-19, або тих, хто не вакцинований», — наголосив очільник МОЗ.

Раніше Ляшко заявив про те, що російська антивакцинальна пропаганда, яка розганяє фейки територією нашої країни, не дає змоги проводити імунізацію такими темпами, як інші європейські держави. Нагадаємо, 7 жовтня Кабмін виділив додаткові кошти на рекламу вакцинації у прайм-таймі на всіх національних телеканалах. У відділеннях «Укрпошти» облаштовують пункти щеплення для пенсіонерів.

Особливість нинішнього спалаху коронавірусу — різке падіння сатурації у хворих. Про це на брифінгу в Херсоні, де брав участь у засіданні регіональної комісії з питань ТЕБ і НС, заявив очільник МОЗ Віктор Ляшко. Своєю чергою, як зазначив головний державний санітарний лікар області Юрій Ромаскевич, у попередніх хвилях «ми не бачили такого різкого падіння рівня сатурації». Це, за його словами, ознака саме штаму «Дельта».

Ляшко також зауважив, що якщо говорити про особливості госпіталізації, то середня тривалість перебування на ліжку ковідного хворого в цю хвилю збільшилася в середньому на півтора-два дні і становить у середньому майже 14 днів. Однак, як наголосив він, трапляються випадки, коли хворого тримають у лікарні по 28—30 днів люди перебувають на кисні — на неінвазивній та інвазивній вентиляції легенів.

Безплатне тестування на COVID-19 в Україні передбачене не тільки для пацієнтів, у яких є підозра на коронавірусну інфекцію. Затверджені Міністерством охорони здоров’я стандарти передбачають й інші випадки.

Як зазначається в повідомленні прес-служби відомства, ПЛР-тестування на COVID-19 лікар обов’язково має призначати: особам з підозрою на COVID-19, особам з ознаками інших ГРВІ, особам з ознаками вірусної пневмонії, пацієнтам із позалікарняною пневмонією, а також контактним особам з появою симптомів, які не виключають COVID-19.

Першим трьом категоріям ПЛР призначають за умови, що їм не проводився скринінговий швидкий тест на визначення антигену SARS-CoV-2. Направлення на безплатне тестування зобов’язаний надати сімейний лікар. Якщо лікар з різних причин відмовляється дати таке направлення у разі відсутності сімейного лікаря, потрібно звертатися на гарячу лінію МОЗ 0 800 60 20 19.