Однак нині фермери та одноосібники стикаються з такими труднощами: мало місця під пасовища та недостатньо землі, щоб вирощувати власні корми. Щоб врятувати і розвинути тваринництво, держава почала надавати дотації на малу рогату худобу.

— Відповідно до постанови Кабінету Міністрів суб’єктам господарювання, які є власниками кіз та овець, за утримання кіз та овець надається дотація за кожну наявну станом на 1 січня поточного року ідентифіковану та зареєстровану в установленому порядку кізочку, козематку, ярку, вівцематку в розмірі 1000 гривень. Така допомога, зокрема на кіз, надається вперше, — каже директор департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОДА Надія Переходько.

Однак чи достатньо цієї суми на утримання стада? Підприємець зі Здолбунівщини Андрій Кардаш (на знімку) утримує сотню овець і 50 кіз. Каже, тисячу витрачає лише для купівлі корму на одну вівцю. Дотацію від держави, найімовірніше, оформляти не буде, бо багато тяганини з оформленням документів. Краще, додає, вкладеться в закупівлю кормів.

— Дотацій від держави на утримання кіз і овець я чекав вісім років. Постійно звертався до різних інстанцій. Однак ніхто в нашій державі не цікавився таким видом скотарства. Я радий за галузь. Однак нині процес, на мій погляд, не зовсім урегульований. Я тепер мушу ідентифікувати всіх своїх тварин, «виробити» на кожну з них паспорт, зробити відповідні ветеринарні довідки. І на одну вівцю чи козу доведеться витратити в межах півтори тисячі гривень. Отже, витрачу півтори тисячі, а отримаю тисячу. Чи вартує шкірка вичинки? За ці гроші я й сам собі закуплю достатню кількість кормів, — розмірковує Андрій Кардаш. І додає: — Вівчарство та козівництво радше справа «для душі». Адже в наших реаліях на цьому серйозні прибутки отримати важко. У Європі ж, наводить приклад, на кожну овечку фермер отримує дотацій на 100—150 євро щорічно. Якщо менше, то тамтешні фермери працювати відмовляються.

Через те, що вівчарством і козівництвом займатися нині не вельми вигідно, то й спеціалістів суміжних напрямів у нас обмаль. Дожилися до того, каже фермер, що й у Карпатах можна зустріти китайське руно. Аби ситуацію поліпшити, Андрій Кардаш сам навчився обробляти шкіру, вовну та варити з молока сир. Сподівається, що в майбутньому держава таки надаватиме належну підтримку.

Мізоч

Рівненської області.

Фото надано автором.