— Легендарне лісове урочище Холодний Яр, — поділилася керівник музейного проекту Яніна Діденко (на знімку), — це унікальний природний та історичний феномен, аналогів якому не існує. Протягом століть з глибин та вершин Холодного Яру піднімалася могутня хвиля народних повстань за свою волю і гідність. Козацтво Богдана Хмельницького, гайдамаки Максима Залізняка, захисники УНР двадцятих років ХХ століття стали для українців взірцем незламної боротьби і самопожертви в ім’я матері України. Ця експозиція — повернення боргу пам’яті перед поколіннями несхитних борців за національну ідею, за утвердження української ідентичності.

У новій експозиції представлені предмети часів козаччини, Гайдамаччини та Холодноярської збройної організації: портрети ватажків, двостороння ікона Миколаївського Медведівського монастиря, чотириствольні пістолі, тризуб часів УНР, прапори (на знімку) тощо.

У дійстві, присвяченому відкриттю експозиції, взяли участь почесні гості — делегації з 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр» та з 3-го полку спецпризначення імені князя Святослава Хороброго.

Між військовими підрозділами ЗСУ та національним заповідником «Чигирин» було підписано угоди про співпрацю, яка передбачає спільну програму з популяризації історико-культурної спадщини України в цілому та Чигиринщини зокрема серед воїнів військових гарнізонів та допомогу в створенні розділу музейної експозиції, присвяченого героїзму бійців ЗСУ у московсько-українській війні.

Фото надано Оленою Трощинською.