Затим темпи інфляції мусять сповільнитися, однак ціни все одно зростатимуть, кажуть у НБУ і перелічують чинники, які прискорили інфляцію, й те, що навпаки її трохи стримувало.

Основна причина — високі споживчі ціни на світових ринках. І насамперед — на енергоносії. Підігрівав зростання цін і високий споживчий попит на товари, який практично не падає навіть з підвищенням цін.

Тішить те, що хороший урожай деяких овочів і фруктів (перцю, кавунів, яблук) не дав цінам зростати ще вище. А ще — зміцнення гривні не давало стрімко зрости цінникам на імпортні товари (кава, чай, морепродукти, спеції). Міцна національна валюта, за твердженням фахівців НБУ, також стримувала зростання цін на фармацевтичну продукцію і стримувала швидке зростання цін на одяг, взуття та інші товари широкого вжитку.

А тепер, увага! Чималу роль у стримуванні інфляції відіграли й фіксовані тарифи на газ для населення, а також обмеження, які діяли по торгових націнках для палива, наполягають у НБУ. При цьому у відомстві зазначають, що фактична споживча інфляція виявилася нижчою від прогнозу, оприлюдненого Нацбанком у липні цього року.

Що стосується подальших перспектив на нинішній рік, то в НБУ вважають, що нині інфляція досягла своїх пікових показників. Відтак принаймні до кінця жовтня говорити про її уповільнення передчасно.

А ось інформація від Державної служби статистики України. За даними відомства, у вересні інфляція найвища від 2017 року і становить 11% у річному вимірі. Найбільше зросли ціни на освіту, одяг... та яйця.

Споживчі ціни у вересні цього року за місяць підвищилися на 1,2%, а від початку року — на 7,5%. Базова інфляція за місяць зросла на 1,3%, або на 5,5% від початку року.

За даними відомства, у вересні поточного року серед усіх продуктів найбільше подорожчали яйця — на 13,6%. Загалом харчові продукти здорожчали на 1,1%, з яких олія, цукор та фрукти подешевшали. Також значний приріст показала освіта (+13,2%) та одяг/взуття (+7,9%).

Алкоголь у вересні здорожчав на 0,8%, побутова техніка додала 0,5% у ціні. Єдина категорія, що показала зменшення в ціні — транспорт
(-0,6%).

Насамкінець про ціни на комуналку. Держслужба статистики оприлюднила дані, на скільки подорожчали комунальні тарифи за рік (з вересня 2020-го по вересень 2021-го).

Якщо брати загалом за всіма видами комунальних послуг, то за вересень цього року тарифи зросли на 0,5%. При цьому в річному вимірі вони підвищилися фактично на чверть — 25,1%.

Найбільше зросли тарифи на газ. За вересень 2021-го вони збільшилися на 1,8%, а за рік — на 68,6%. На другій сходинці — ціни на електроенергію. У вересні вони залишилися незмінними, а за рік збільшилися на 36,6%.

Опалення та гаряча вода за рік додали в ціні 13,9%. Тарифи на каналізацію за рік підвищилися на 18,6%. При цьому тарифи на холодну воду зросли менше, ніж на каналізацію — лише на 11,8%. У вересні вони не змінювалися.

Утримання та ремонт житла за рік подорожчало на 11,7%. І у вересні нинішнього року воно подорожчало на 1,4%.

Збільшилися за рік і тарифи на утримання житла та прибудинкових територій. Вони стали вищими на 4%, причому вересневе підвищення становило 0,7%.

З острахом чекаємо на початок опалювального сезону: попри обіцянки чиновників світова енергетична криза лякає й не залишає місця для оптимізму...

Підсумовував Віктор БОНДАР.