У Славутській міській лікарні знову складна ситуація із забезпеченням медичним киснем хворих на COVID-19. Щоб розв’язати проблему, влада зібрала позачергове засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.

За даними, які оприлюднив директор лікарні Леонід Радзивілюк, із 63 хворих на коронавірусну інфекцію, які перебувають на стаціонарному лікуванні, 44 потребують кисневої підтримки. У реанімаційному відділенні знаходиться вісім хворих, із яких семеро — на апаратах штучної вентиляції легень. Така динаміка захворюваності призводить до збільшення споживання кисню. В середньому для лікування пацієнтів, хворих на ковід, у медичному закладі використовується майже 110 балонів кисню за добу.

Під час весняного сплеску захворюваності славутчани повідомляли про катастрофічну нестачу кисню. Реакцією з боку ряду урядових та державних органів влади була обіцянка виділити лікарні бюджетні кошти на закупівлю та встановлення модульної компресорної станції для забезпечення хворих киснем. Це мало статись до початку осені. Проте, як зазначили на комісії з ТЕБ та НС, питання досі залишається невирішеним.

Грошей немає. Станції немає. Кисню не вистачає. Його потрібно все більше і більше привозити у балонах... Картина повторюється. Життя людей знову у великій небезпеці.

Шукаючи вихід із складної ситуації, міська влада знову змушена звертатись до керівництва держави та області, обласного штабу з питань ліквідації наслідків НС, обласної комісії ТЕБ і НС, обласних та народних депутатів з проханням допомогти виділити обіцяні гроші для встановлення модульної кисневої станції на території лікарні.

Водночас, як і півроку тому, знову змушені просити керівників підприємств, установ та організацій своєї Славутської міської громади, аби ті допомогли придбати балони для кисню.

З особливим проханням комісія звернулась і до жителів громади — прискорити процес вакцинації від COVID-19, адже майже 98 відсотків хворих на коронавірус, які знаходяться у важкому стані, — невакциновані.

Між тим ще не так давно в області говорили про те, що медичні заклади краю забезпечені всім необхідним для протистояння черговій хвилі ковіду. Так, на початку жовтня було повідомлено, що уряд виділив області 173 мільйони гривень для підсилення матеріальної бази лікарень, що лікують хворих на ковід. Понад 28 мільйонів гривень із цієї суми призначені саме на забезпечення централізованої подачі кисню лікарням, ще 22 мільйони гривень — на закупівлю кисневих концентраторів.

При цьому в урядовій постанові були зазначені певні умови, за яких державна субвенція дійде на місця. Насамперед та, що всі елементи системи централізованої подачі кисню у закладах охорони здоров’я, які надають стаціонарну медичну допомогу пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, мають бути введені до 31 грудня.
Але виконати цю умову можуть не всі. Зокрема, і Славутська лікарня, котра досі так і не отримала обіцяних державою коштів. Тож її фінансовий дефіцит позначається на кисневому голодуванні хворих.


Хмельницька область.