Зокрема, сумніви в депутатів міськради викликала норма про можливість 14-річних херсонців брати участь у громадських слуханнях та інших формах обговорення дражливих для більшості городян питань. Це підтвердила у розмові з власкором «Голосу України» і секретар міськради Галина Лугова.

«З одного боку, якщо держава вважає можливим видавати чотирнадцятирічним підліткам паспорт у вигляді ID-картки, то чому вони не можуть прийти на громадські слухання і вільно висловити свою думку? Тож у Статуті територіальної громади згадана норма з’явилася не випадково, — зазначила Галина Лугова. — Але депутати міськради водночас нагадують, що в таких випадках виникає можливість маніпулювання підлітками з боку якихось політичних сил чи груп впливу. Поки що ця можливість гіпотетична, та у разі її перетворення на реальність міськрада може розглянути пропозицію про коригування статуту, змінивши вік учасників громадських слухань з 14 на 18 років».

Прості херсонці, однак, дуже сумніваються, що тінейджери у принципі будуть активними учасниками громадських слухань — мовляв, їх це не цікавить. Проте насправді далеко не всі підлітки облцентру байдужі до життя громади. Чимало з них уже нині об’єднуються заради якихось ініціатив, важливих для мешканців кварталу чи мікрорайону, збирають кошти на лікування чи соціальну підтримку однолітків, розробляють грантові проекти та претендують на їх фінансування з муніципальної скарбнички. Тож вони й на громадські слухання приходитимуть — хоча б заради того, щоб довести, що мають таке право й користуватимуться ним.