У нас, у славному місті Черкаси, небагатому порівняно навіть із сусідніми Полтавою чи Вінницею на нерухомі пам’ятки історії, сьогодні по-варварськи руйнують сторічний особняк Вацлава Кринського — в історичному центрі міста по вулиці Байди Вишневецького, 2 (на знімку вгорі).

Історія особняка, побудованого у 1907 році успішним адвокатом Вацлавом Кринським, поляком за походженням, схожа на багато інших. Після жовтневого більшовицького перевороту власність законослухняного служителя Феміди переходила з рук у руки від однієї казенної контори до іншої. У бурхливих 1990-х, коли вчорашні комуністи та комсомольці наввипередки розхапували колись експропрійоване їхніми попередниками майно, особняк Кринського легко став власністю екс-комсомольця. Придбану майже задурно будівлю спритний лихвар згодом вигідно продав.

З плином часу, після карколомних маніпуляцій із продажем-перепродажем та орендою, у наші дні особняк став власністю найпотужнішого черкаського забудовника ПП «Надія».

Для чого забудовники купують старі особняки, маєтки, палаци? Та, звісно, не для того, щоб відкрити там музей чи мистецьку галерею. У них аж очі горять, коли від древніх стін залишається купа сміття, а бульдозер «утюжить» майданчик під висотку.

Для того придбали особняк Кринського й нові власники — щоб звести у середмісті Черкас ще одну «свічку», з якої відкриється панорама Дніпра. Коли приміщення обгородили будівельним парканом, спохватилися... Ні, не чиновники, які відповідають за збереження пам’яток історії, а громадські організації. Захисники старовини нагадали, що земельна ділянка, де стоїть будівля, — це частина заповідної охоронної території «Черкаські берегові схили», що належить до комплексної археологічної пам’ятки «Культурний шар пізньосередньовічного міста Черкаси (XIV—XVIII ст.)». Далі сказали вагоме слово науковці та краєзнавці, наголосивши, що Замкова гора, Дзелень-гора, між якими розташований сторічний маєток, — це сакральне місце, «з якого починалися Черкаси». Тут була Черкаська фортеця XVI століття, яка охороняла південні рубежі середньовічної України.

Під тиском активістів та істориків навесні 2021 року очільниця обласного управління культури та охорони культурної спадщини ОДА Людмила Фіть повідомила громадськість, що особняк Кринського як нововиявлену архітектурну пам’ятку внесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток. З’ясувалося, досі чиновники «не бачили» цієї пам’ятки.

Після суспільного розголосу зажевріла надія, що влада і забудовник порозуміються, аби зберегти старовинний об’єкт і не стирати з «обличчя» Черкас історичні риси.

Справді, будівельна компанія прибрала свій паркан, а на фасаді сторічної будівлі з’явилася солідна табличка. Захисники старовини зраділи: держава, як їй і належить, взяла під охорону пам’ятку архітектури.

Далебі! Про охорону історичного об’єкта заявив місцевий осередок Національного корпусу (на знімку).

Похвально, що патріотична молодь не байдужа до збереження тих історичних архітектурних крихт, що залишилися у 700-річних Черкасах. Але де ж молоді владці-очільники, котрі із запалом розповідають про неймовірні красоти та туристичні «магніти» Черкащини? Де їхня енергія і креатив? Де міський голова Анатолій Бондаренко зі своїм нашумілим «опором» центральній владі?!

От якби й справді молоді наші керманичі «кохали» Черкаси (як щойно недоладно запевняли з білбордів на День міста), то, до прикладу, запропонували б магнатам із будівельної компанії зробити королівський жест й подарувати Черкасам особняк Кринського, який колись «прихватизували» браві комсомольці. І розмістило б місто у старовинній будівлі Археологічний музей, який другий десяток років, маючи багаті фонди й чудові експозиції, поневіряється по тимчасових чужих приміщеннях.

А можна було б піти й далі і скасувати через суд шулерську передачу комунального майна, яким на той час був особняк Кринського, приватній особі. Повернути, так би мовити, статус-кво будівлі — об’єкту історичного минулого Черкас.

Можна було б... Але нині невідомі люди по-злодійськи вночі руйнують архітектурну пам’ятку. Вже вийняли вікна, вибивають кладку (на знімку).

Ось-ось впаде бокова стіна особняка. Цього й чекають магнати-забудовники, щоб проректи: «Що тут охороняти? Це ж купа цегли. Якщо вона цінна — ми її збережемо!».

Фото Суспільного (особняк Кринського) та автора.