Як повідомляє «Європейська правда», про це йдеться у заяві Євроради за підсумками першого дня саміту лідерів, 21 жовтня.

«З огляду на розвиток епідеміологічної ситуації Єврорада закликає до подальшої координації для сприяння вільному пересуванню в межах і в’їзду до ЄС та перегляду двох рекомендацій Євроради. Єврокомісію заохочують прискорити роботу щодо взаємного визнання ковід-сертифікатів з третіми країнами», — йдеться у спільній заяві.

Вони закликали також посилити боротьбу з дезінформацією щодо коронавірусу і вакцин — вбачаючи в цьому одну з причин того, чому частина жителів блоку не хочуть вакцинуватися, а в деяких країнах ситуація є дуже складною. «Щоб і далі збільшувати показники вакцинації у всьому ЄС, потрібно посилити зусилля для протидії сумнівам щодо вакцин, у тому числі дезінформації, зокрема, в соцмережах. Потрібно залишатися пильними щодо появи та поширення потенційних нових варіантів вірусу», — зазначають лідери блоку.

Утім, для українців ситуація з перетином кордонів Євросоюзу вже найближчим часом може ускладнитися. ЄС через погіршення ситуації з коронавірусом в Україні найближчим часом може виключити її із «зеленого списку».
Проте варто відзначити, що питання перетину кордонів не було основним під час зустрічі у верхах. Найбільше уваги лідери ЄС приділили ситуації з верховенством права у Польщі та енергетичній кризі.