Тож парламент Німеччини знову — вже втретє за його історію — може очолити жінка, яка стане однією із трьох найважливіших посадовців країни.

Пост глави Бундестагу вважається третім за значущістю в органах влади ФРН. За деякими повноваженнями він прирівнюється до посад канцлера та федерального президента. Глава Бундестагу — це «директор» німецького парламенту. Він проводить засідання і формує порядок денний. Тож у його руках найвища влада в Німеччині — законодавча. Саме парламент у ФРН ухвалює найважливіші рішення, які пізніше в разі необхідності може підтверджувати Бундесрат (парламент, котрий складається з представників земель).

ЗМІ пишуть, що, можливо, вагоме слово у висуненні жінки-політика на цю посаду відіграла обіцянка кандидата в канцлери та глави Соціал-демократичної партії Олафа Шольца сформувати гендерно збалансований уряд. А також вимога фемен-організацій про таке збалансування складу усієї вертикалі влади.

Досі політик Бербель Бас обіймала важливі партійні посади в СДПН, виконувала обов’язки заступника лідера соціал-демократів. Її сфера діяльності — охорона здоров’я, освіта та наука. Вона, зокрема, відзначилася поміркованістю рішень щодо безпеки громадян у складні коронавірусні часи. Її показник на федеральних виборах — 40,35% голосів — удвічі вищий, ніж у конкурента-консерватора.

У парламентській групі СДПН досить вагома квота жінок — 42%. Але експерти зазначають, що більшість з них не має досвіду роботи на високих керівних посадах. Це пов’язують з омолодженням складу вищого керівництва партії. А також з неготовністю партійної структури соціалістів до входження у парламент на правах центру формування нової більшості. Тож очевидно, що на країну очікують не найкращі кадрові рішення. Але вже нині політологи вважають, що Бербель Бас цілком спроможна справитися зі своєю новою місією.

Берлін.