Під час перевірки працівниками Патрульної поліції України достовірності сертифікатів про вакцинацію.

Тож тепер сісти в потяг, автобус чи літак, що здійснюють міжнародні та міжрегіональні перевезення, можна лише за наявності в пасажира сертифіката вакцинації або негативного результату ПЛР-тесту на коронавірус, дійсного 72 години. У МОЗі зазначають, що «нові правила перевезення пасажирів — вимушений крок для стримування поширення коронавірусної хвороби, щоб зберегти життя та здоров’я громадян».

У відомстві наголошують, що нові правила стосуються як регулярних, так і нерегулярних перевезень. «Ідеться про автомобільний транспорт на автобусних маршрутах, авіаційний і залізничний транспорт міжобласного сполучення», — підкреслюють у МОЗі й додають, що відповідальність за наявність цих документів у водія, членів екіпажу літака і пасажирів несе перевізник.

У пасажирів віком до 18 років наявність COVID-сертифіката або негативного тесту не вимагається. Водночас нові обмеження не стосуються міських та внутрішньообласних перевезень.

На залізничних і автовокзалах, в аеропортах достовірність сертифікатів про вакцинацію перевіряють працівники Центру контролю та профілактики хвороб, а також працівники патрульної поліції. На планшети поліцейських встановлена спеціальна програма для перевірки сертифікатів з «Дії» або сканування паперового його варіанту. У паперових свідоцтвах обов’язково мають бути інформація про вид щеплення, кількість доз щеплення, підпис лікаря та печатка офіційного закладу охорони здоров’я.

А щоб пасажири, котрі не мають необхідних документів про щеплення, не залишились на пероні, як це трапилось з деякими громадянами в перший день запровадження нових правил проїзду, на залізничних вокзалах відкрито центри вакцинації. 21 жовтня вони запрацювали в Києві, Львові, Харкові, Одесі, Дніпрі, Ніжині та Коростені, де вакцинувалося майже 500 громадян. У столиці, Дніпрі та Львові такі пункти діють цілодобово, а на інших вокзалах — за гнучким графіком. Як повідомили в «Укрзалізниці», на 10 залізничних вокзалах розгорнуті й центри експрес-тестування, що також працюють цілодобово. 21 жовтня станом на 17-ту годину було протестовано майже тисячу пасажирів, у семи результат виявився позитивним, а до поїздки було не допущено 30 пасажирів, одного пасажира знято з рейсу. Чотири рази залізничники змушені були викликати поліцію для врегулювання ситуації. В «Укрзалізниці» також повідомляють, що послуга з тестування на коронавірус для пасажирів, які мають квиток на поїзд, коштує 350 грн. І додають, що й надалі будуть збільшувати перелік вокзалів, де діятимуть пункти вакцинації та тестування.

За добу 21 жовтня встановлено новий трагічний рекорд — в Україні зареєстровано 23 785 випадків зараження коронавірусом (захворів і 391 медик), маємо 614 летальних випадків. Як повідомляють у МОЗі, це найвищий показник від початку пандемії. Встановлено і новий рекорд щеплень — за звітну добу вакцинувалися майже 270 тисяч українців.

Від початку вакцинальної кампанії, за даними МОЗу, загалом проведено 15 386 831 щеплення. Водночас правоохоронці фіксують чимало випадків коли «антивакцинатори» підроблюють COVID-сертифікати. Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський зазначив, що відкрито 800 кримінальних проваджень щодо підробки таких документів.

У Департаменті комунікації Національної поліції також повідомили, що днями в аеропорту «Бориспіль» під час перевірки документів працівники Державної прикордонної служби виявили в колишнього народного депутата сертифікати вакцинації проти COVID-19 з явними ознаками підробки.

«Жінка разом із сестрою в аеропорту намагалися використати підроблені сертифікати про вакцинацію, щоб потрапити до України. Підроблені документи вилучено, триває слідство», — йдеться в повідомленні. ЗМІ інформують, що це були Надія Савченко та її сестра Віра.

Фото зі сторінки Патрульної поліції України у Фейсбуці.