Головним в цьому законодавчому акті є те, що він передбачає створення в Республіці Сербській Агентства з лікарських препаратів, яке зможе в обхід Сараєво реєструвати всі ліки, що закуповуються, включаючи вакцини. На практиці це означає, що Баня-Лука почала створювати власні державні інституції, які виходять з підпорядкування центральній владі БіГ. 

Саме так розцінили це рішення депутатів парламенту Республіки Сербської у Посольстві США в Боснії і Герцеговині, яке виступило зі спеціальною заявою. У ній зазначається, що прийнятий закон про створення власного Агентства з лікарських препаратів припиняє чинність на території республіки компетенції цього ж інституту державної влади БіГ. «Подібні дії не відповідають конституції країни і Дейтонській мирній угоді. Подальший розвиток держави повинен відбуватися на підставі Дейтонської угоди. Це -- найкраща гарантія безпеки й шлях до процвітання обох ентитетів БіГ і округу Брчко… Не існує іншого конституційного шляху, на підставі якого один ентитет міг би односторонньо ухвалити рішення щодо неучасті в роботі центральних державних органів», --  наголошується в повідомленні посольства США в Боснії і Герцеговині. А далі було попередження: «США готові використовувати інструмент санкцій проти тих, хто порушує або створює умови для порушення Дейтонської мирної угоди».

У відповідь Мілорад Додік обвинуватив посольство США в тому, що воно виступає в ролі насильника і є джерелом нестабільності в БіГ. І прямо заявив: посольству слід припинити погрози й «читати лекції» Республіці Сербській про конституцію і повагу Дейтонської угоди. «Для нас важливо, що закон прийнято. Маю зазначити, що в цьому немає нічого нового, в нас і раніше було власне агентство. Це ми вже пробували й зрозуміли, що це добре, але через тиск ззовні й обіцянки, що нас приймуть до ЄС, усе змінилося», -- цитують слова Додіка сербські ЗМІ.

Додік з радістю оголосив: якщо США і Євросоюз запровадять проти Республіки Сербської санкції, то вона почне швидше відокремлюватися від Боснії і Герцеговини. За його словами, Республіка Сербська не залишиться без інвестицій. «Опора для нас -- це Китай і Росія», -- заявив Додік. 

Чому із цього ряду несподівано випала ще одна опора -- Сербія, на підтримку якої завжди розраховував Додік? Президент Сербії Александр Вучич на прохання журналістів прокоментувати заяву члена президії Боснії і Герцеговини Мілорада Додіка про те, що парламент Республіки Сербської ухвалить низку законів про повернення автономії деяких компетенцій, відповів однозначно: «Сербія підтримує Дейтонську мирну угоду й усе, що відповідає духу цієї угоди. Те, що йому суперечить, Белград не підтримає». І далі розвив свою думку: «Ми підтримаємо все, про що домовляться три державоутворюючі народи. Усе, що суперечить цьому, -- ні. Для нас важливо зберегти мир і стабільність БіГ, бо без цього не буде інвесторів. Ми поважаємо цілісність БіГ, так само, як і цілісність Республіки Сербської, але в складі БіГ». 

Ця заява президента Сербії мала би стати попередженням співвітчизнику, який далеко зайшов. Але він заявив, що не відмовляється від своєї ідеї -- вивести Республіку Сербію з підпорядкування Сараєво. І зауважив, що на підставі рішення її парламенту до 28 жовтня буде підготовлено всю необхідну документацію для створення в ній власного Агентства з лікарських препаратів. Мовляв, процес пішов, а далі ми діятимемо в такому самому дусі. 

Сербські політологи вважають, що без благословення Кремля Додік не наважився би на такі дії, що підривають стабільність не тільки в Боснії і Герцеговині, але й у всьому Балканському регіоні. Тим більше, що навіть у Белграді публічно не підтримують його зусилля з відокремлення Республіки Сербської від Боснії і Герцеговини.