У жовтні цього року тут розпочалася реалізація проекту «Електронні сервіси для побудови сталої моделі взаємодії влади і мешканців Дядьковицької територіальної громади», який передбачає створення середовища для запровадження інструментів civic tech на території 17 сіл шляхом адвокації запровадження електронних сервісів та розвитку спроможності різних верств населення їх використовувати.

У результаті реалізації проекту буде запроваджено інструменти електронної демократії на базі платформи E-DEM; розроблено дашборди моніторингу динаміки розвитку громади; створено низку інтерактивних мап громади та реалізовано промоційну цифрову ініціативу «17 унікальних сіл громади».

Упродовж жовтня майже усі працівники сільської ради відпрацювали технологію електронних консультацій з громадянами, обговорення нормативно-правових актів та проведення електронних опитувань. Крім цього, майже всі пройшли навчання та отримали сертифікати з курсу «Як громаді стати цифровою?» на платформі «Дія. Цифрова Освіта».

— Реалізація проекту з підвищення цифрової грамотності громади відкриває нові можливості для її розвитку та є одним із ключових завдань Програми інформатизації громади на 2021—2022 роки. Нині ми закладаємо фундамент майбутніх перетворень, результатами яких зможуть користуватися всі жителі громади, — каже дядьковицький сільський голова Людмила Вітковець (на знімку), яка однією з перших пройшла таке навчання та отримала сертифікат. — На наступних етапах реалізації проекту передбачено проведення серії тренінгів для депутатів, активних жителів громади.

У Дядьковицькій громаді у рамках проекту буде розроблено 5 дашбордів, що візуалізуватимуть бюджет громади, стан виконання стратегічних планових документів та її проектну діяльність.

— Наша громада також активно працює в напрямі технічного забезпечення інформатизації. До кінця цього року три села громади будуть підключені до високошвидкісного Інтернету за рахунок державної інтернет-субвенції більш ніж на 400 тисяч гривень. Отож усі села, де є школи, дитячі садочки, заклади культури та медицини, матимуть високошвидкісне підключення до Інтернету, — розповідає Людмила Вітковець. — Програма інформатизації нашої сільської ради на 2021—2022 роки передбачає також оновлення комп’ютерної техніки в навчальних закладах та інші заходи, спрямовані на формування розгалуженої цифрової інфраструктури в громаді.

До речі, керівництво проектом здійснює громадська організація «Регіональний центр євроінтеграційних проектів», яка перемогла у конкурсі грантів фонду «Східна Європа» за фінансової підтримки ЄС на впровадження інструментів civic tech в умовах пандемії.

Рівненська область.

Фото надано автором.