Івано-Франківщина недарма асоціюється з оздоровленням. Чисте гірське повітря, насичене ароматом хвойних дерев — природних фітонцидів, і справді має лікувальні властивості. Ще за Австро-Угорської імперії тут будували санаторії та пансіонати для реабілітації хворих із проблемами органів дихання. За радянських часів курорти так само розвивалися. Нині на Прикарпатті також туристичний бум. Та чи стосується це бюджетних закладів, які борються за виживання?

«У бюджеті Івано-Франківської обласної ради наразі відсутні кошти на утримання санаторіїв на листопад-грудень поточного року. Також немає чітких програм розвитку цих закладів, — стверджує депутат обласної ради Сергій Волошин (на знімку). — Помічаємо порушення цілісності, системності надання медичної допомоги в цих установах. Незрозуміло, хто відповідає за відбір дітей, які потребують санаторно-курортного лікування. Немає розуміння, які саме нозології (хвороби) нині потребують санаторно-курортного лікування. Регіон втрачає статус лікувально-оздоровчого загалом».

За словами депутата, через це відбувається скорочення робочих місць. Частину працівників відправляють у відпустки за власний рахунок.

Місцеві бюджети недоотримують заплановані надходження. У перспективі це може призвести до руйнації мережі санаторно-курортних закладів та втрати дітьми й дорослими можливості оздоровитися у гірських санаторіях.

«Задумайтесь, будь ласка, над тим, чого тільки вартує сьогодні реабілітація в природних умовах Карпат після перенесеної коронавірусної хвороби, — наголошує Волошин».

Для розв’язання цих проблем 23 жовтня відбулася ініційована депутатом нарада за участі посадовців ОДА, депутатів облради, представників місцевого самоврядування, фахівців із оздоровлення та керівників санаторіїв.

«Нині важливо спрацювати на випередження для збереження санаторно-курортної служби в області. Насамперед потрібно не допустити скорочення робочих місць, відправлення людей у відпустки за власний рахунок та напрацювати програму розвитку санаторно-курортних закладів області, яка виведе їх на новий, якісніший рівень. А регіону потрібно відновлювати статус лікувально-оздоровчого», — зазначив Сергій Волошин.

За підсумками наради сформовано основні завдання, зокрема рекомендовано головним лікарям санаторіїв подати пропозиції програми розвитку закладів на найближчий період. Департаменту охорони здоров’я ОДА доручено вивчити, які саме нозології потребують санаторно-курортного лікування. А головне — розробити механізм виведення установ на самоокупність.

Івано-Франківська область.

Фото надано автором.