Однодумці Оксана Савчук, Назарій Іванів, Тарас Виноградник, Євген Нищук та Ігор Пасічняк (зліва направо).

Приміром, Верховинській ТГ до кінця року не вистачає майже 23 мільйони гривень. Хоча там у березні провели оптимізацію в бюджетних закладах, чим зекономили 13 мільйонів гривень.

«І така тенденція буде наростати, — коментує ситуацію голова постійної комісії Івано-Франківської обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій Назарій Іванів. — Аналізуючи показники діяльності територіальних громад, сміло можна сказати, що це не бюджет децентралізації, а централізації. У 2017—2019 роках інфраструктурна субвенція згідно з формульним розрахунком надходила із держбюджету кожній ОТГ. Івано-Франківщина за ці роки отримала чималі кошти для соціально-економічного розвитку. У 2020-му очікували 75 мільйонів гривень, але вони так і не надійшли. А цьогоріч під дещо іншою назвою цю субвенцію вже надали на рівень області, а не ТГ, в розмірі 76 мільйонів гривень. І розподілили не всім тергромадам, а вручну, без формульного розрахунку, з явно простежуваною політичною доцільністю. Приміром, 50 мільйонів гривень виділили на будівництво біатлонного комплексу в Поляниці, 20 мільйонів гривень — на спорудження басейну в Надвірній і шість мільйонів гривень — на проект «Дзбан» у Косові».

За плечима Назарія Іваніва — робота на посадах голови Рожнятівської районної ради, директора департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури ОДА, голови Брошнів-Осадської ОТГ. Цей досвід дає розуміння, як правильно мають працювати органи місцевого самоврядування та виконавчої влади.

«Вважаю нинішню систему управління виконавчої влади розбалансованою, — міркує Назарій Іванів. — Реформу децентралізації не завершено. Приміром, для чого було залишати районні ради без повноважень? Нині вони виживають за рахунок залишкових коштів. А як бути у 2022 році? Чітко розуміємо, що мали створити виконавчі комітети в обласних радах, проте це невигідно нинішній найвищій державній владі. Почастішали звернення від бюджетних установ. Так, Городенківська, Долинська, Тлумацька ТГ попросили врегулювати питання, що стосуються діяльності неіснуючих уже відповідних районних рад. Свого часу ці райради встановили тарифи на водопостачання для бізнесових структур.

І тепер представники Держпродспоживслужби наполягають повернути кошти підприємцям, бо тоді процедура затвердження тарифів начебто була порушена. Приміром, Долинській ТГ надійшов припис повернути 14 мільйонів гривень. Тергромади готують позов до суду, щоб скасували ці вимоги. Бо виходить так, що теперішні ТГ мають віддавати гроші навіть не державним структурам, а приватним».

Назарій Іванів входить до політичної партії «Платформа громад», яка має широке представництво в органах місцевої влади Івано-Франківщини. Це дев’ять голів територіальних громад, майже 250 депутатів різних рівнів, зокрема 10 — в обласній раді.

«Засади нашої політичної сили — вільна родина, заможна громада. Ішли на вибори не з політичними гаслами, а злагодженою командою господарників. Наші головні досягнення — не бренд політичної партії, а авторитетні на Прикарпатті люди, — коментує ситуацію Іванів. — Позиціонуємо себе як місцева політична сила. «Платформа громад» підписала меморандум із ПП «Українська стратегія Гройсмана». Цю партію представляємо на Прикарпатті та спільно обстоюємо інтереси територіальних громад, своєю чергою маємо підтримку від партнерів на загальнодержавному рівні. Це не злиття партій, а співпраця. Спільно ініціюємо розв’язання тих чи інших проблем органів місцевого самоврядування».

Нині найболючіше питання — енергопостачання. На думку Назарія Іваніва, дешевий газ буде політично слухняним громадам. Та додає, що в 2018 році субсидії отримували 6,7 мільйона домогосподарств, тепер — 2,5 мільйона сімей. Найголовніше, що в рази подорожчав газ для промислових підприємств, що неодмінно позначиться на кінцевому споживачеві. Це ляже великим тягарем на всі сфери діяльності. Приміром, Івано-Франківський хлібокомбінат уже заявив про здорожчання своєї продукції на 20 відсотків.

Івано-Франківська область.

Фото надано Назарієм Іванівим.