Голова постійної делегації України у Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв, Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, віце-президент ПА НАТО Аттіла Местерхазі.

Учасниками засідання Міжпарламентської ради стали народні депутати і представники десяти країн—учасниць НАТО.

Олександр Корнієнко упевнений, що міжпарламентський діалог і співробітництво — найдієвіший шлях для взаємодії різних народів.

Під час засідання Міжпарламентської ради Україна — НАТО він наголосив, що «результати проведених в Україні реформ свідчать, що ми рухаємося до стандартів НАТО набагато швидше, ніж у попередні роки. Наша команда з самого початку взяла курс на модернізацію України. Нашим основним завданням було розчистити ґрунт для побудови модернової країни. Прибрати все, що заважає, гальмує, блокує поступовий рух країни вперед. І не просто прибрати, а побудувати сучасні, прозорі, європейські процеси», — сказав він.

Згідно із заявою Олександра Корнієнка, багато реформ були втілені вперше за роки незалежності. Зокрема, йдеться про відкриття ринків, боротьбу з кнопкодавством, скасування депутатської недоторканності. Також проведено реальну децентралізацію влади, місцеві громади забезпечені коштами й повноваженнями для керування місцевим розвитком. Обмежено вплив великого бізнесу на політику, втілена комплексна реформа прокуратури й безпрецедентна судова реформа. На фінальній прямій перебуває реформа СБУ і банківського сектору.

Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко подякував країнам—членам НАТО і країнам—членам Парламентської асамблеї НАТО за підтримку процесів внутрішніх реформ в Україні.

— Ваше слово схвалення, підтримки — іноді важить дуже багато. У якомусь сенсі ваше слово перетворюється на зброю, на аргумент, що допомагає когось переконати в Україні. Ми з вами — однодумці з приводу майбутнього України. Ми прагнемо бачити її сучасною, модерновою, з відкритою економікою й міцними інститутами демократії. Упевнений — ви бачите це так само, — зазначив Олександр Корнієнко.

У рамках засідання Міжпарламентської ради Україна — НАТО відбулися дискусії. Їхніми темами стали: «Оцінка співробітництва Україна — НАТО», «Виклики безпеки в Чорноморському регіоні: Українська перспектива», «Виклики безпеки в Чорноморському регіоні: Регіональні перспективи», «Територіальний ревізіонізм Росії в Чорноморському регіоні», «Русский мир» у Чорноморському регіоні: Протидія російській підривній діяльності та дезінформації в Україні», «Кримська платформа: Інструмент з деокупації Криму».

Одесу не випадково обрали місцем проведення засідання Міжпарламентської ради Україна — НАТО. Тут базуються основні сили ВМС України, регулярно проходять багатонаціональні навчання «СІ БРИЗ», у морський порт регулярно заходять кораблі країн  НАТО, екіпажі яких беруть участь у спільних тренуваннях з українськими моряками. Бойовий склад ВМС України регулярно поповнюється катерами «Айсленд», що прибувають зі США, а українські моряки проходять навчання в США та Великій Британії.

Під час дискусій на засіданні Міжпарламентської ради Україна — НАТО обговорювали питання про надання Україні статусу ПДЧ.

Нагадаємо, що Президент країни Володимир Зеленський назвав ПДЧ у НАТО «найактуальнішим питанням» для України.

Олександр Корнієнко заявив: «Можна сказати, що сьогодні ми проводимо велику спільну нараду, яка визначить, як нам рухатися в майбутнє. А значить — це шлях до більш глибокого взаєморозуміння, до кращих результатів». «Ми хотіли б бачити ПДЧ для України в найближчій перспективі й сподіваємося на формування серед союзників необхідного консенсусу», — сказав він.

Перший заступник Голови Верховної Ради нагадав, що українці прагнуть стати частиною  НАТО: 64 відсотки співгромадян підтримують вступ України до Альянсу.

«Що більше ми комунікуємо переваги вступу до Альянсу, то більше у нас буде симпатиків. Але вже зрозуміло, що у нас є підтримка», — сказав він.

Перший заступник глави парламенту зазначив, що українці цінують наданий нашій державі статус партнера з розширеними можливостями. Водночас Україна прагне бути і залишатися найнадійнішим, чинним партнером держав НАТО в захисті демократії від автократичних загроз, яких побільшало у світі.

Олександр Корнієнко запевнив, що Україна була й буде одним з наріжних каменів безпеки в Європі. Цьому сприяє не лише географічне розташування, обсяг територій або населення, а й наявність важливих двох складових: воля до свободи і здатність її захищати.

Нині Україна, не будучи членом Альянсу, уже має особливий статус співробітництва з НАТО — партнера з розширеними можливостями (Enhanced Opportunities Partner — EOP). Мета цієї програми — посилити оперативну сумісність військ країн-партнерів із силами НАТО.

Що вища ця сумісність, то ефективніша і простіша участь партнерів у місіях і операціях Північноатлантичного альянсу. До конкретних переваг належать регулярні політичні консультації з питань безпеки, розширений доступ до навчань і обміну інформацією, тісне співробітництво під час криз. Статус EOP, крім України, мають лише п’ять країн: Швеція, Фінляндія, Австралія, Грузія та Йорданія.

«В Україні уже є комісія Україна —  НАТО. У НАТО є представництво в Києві. Крім того, НАТО імплементувала дуже багато елементів ПДЧ у загальну щорічну програму з Україною. Сюди належать військова доктрина, військові навчання, обладнання, наукове співробітництво. Зустріч в Одесі, безумовно, стала одним з ефективних кроків на шляху вступу України до НАТО» — такий головний лейтмотив підсумків засідання Міжпарламентської ради Україна — НАТО.

 

Факт

У рамках засідання Міжпарламентської ради Україна — НАТО відбулися дискусії. Їхніми темами стали: «Оцінка співробітництва Україна — НАТО», «Виклики безпеки в Чорноморському регіоні: Українська перспектива», «Виклики безпеки в Чорноморському регіоні: Регіональні перспективи», «Територіальний ревізіонізм Росії в Чорноморському регіоні», «Русский мир» у Чорноморському регіоні: Протидія російській підривній діяльності та дезінформації в Україні», «Кримська платформа: Інструмент з деокупації Криму».

Фото: sluga-narodu.com