Cпеціалісти ТОВ АФ «Україна» досліджують територію Веселівського родовища, щоб на місці оцінити ситуацію.

Як відомо, на території кар’єру понад 30 років тому захоронили 224 контейнери із забрудненими цезієм-137 відходами та землею. Рівень радіації тут, за твердженнями фахівців, становить нині до 300 мкР.

Надзвичайна ситуація склалася в кар’єрі чотири роки тому, коли без жодних дозволів невідомі почали розкривати радіоактивний могильник бульдозерами, підігнали навантажувачі та вантажівки, щоб дістати метал і здати його у брухт. Зловмисників затримали, контейнери закопали назад. На забрудненій території встановили попереджувальні знаки про радіоактивну небезпеку. У вересні ситуація повторилася. Цього разу за небезпечну справу взялися місцеві металопошуковці. На щастя, про подію вчасно дізналися. Представники спецінспекції міської ради разом зі співробітниками СБУ затримали копачів зараженого цезієм металу. А в міській раді ухвалили рішення про розробку проекту реабілітації захоронення.

«У Кропивницькому, де живе понад 230 тисяч осіб, тривожний рівень онкозахворювань, тому для нас вкрай важливо, щоб ця територія була захищеною і безпечною, відповідно до усіх міжнародних стандартів, — наголосив міський голова Андрій Райкович. — Тому ми і розпочали діалог, пошук сучасних програм, що гарантуватимуть надійний радіоактивний захист. Ми готові до тісних комунікацій, щоб якомога швидше отримати грант, який допоможе здійснити ремедіацію цього захоронення».

Проект розраховано на два роки. Партнерами проекту виступили спеціалісти Швеції і Норвегії, фахівці Державного агентства України з управління зоною відчуження, ТОВ АФ «Україна». Спеціалісти вже виконали кілька важливих завдань — зібрали необхідну інформацію та систематизували її, оцінили ризики, дійшовши висновку, що родовище не може залишатися в тому стані, в якому перебуває нині. А також розробили заходи з безпеки та захисту території. Про це повідомили в міській раді.

Роботу міської ради і вирішення цього надважливого питання високо оцінили представники Норвезького агентства з радіаційного захисту. Тож місто має всі шанси якісно реалізувати цей стратегічний проект.

Наступний крок у реалізації проекту — гамма-зйомка ґрунту, георадарна зйомка. Спеціалісти ретельно вивчатимуть, чи є розповсюдження радіонуклідів територією, щоб мати реальну картинку нинішнього стану звалища.

Як повідомив начальник управління з питань запобігання і виявлення корупції міської ради Олександр Шишко, на території також планують встановити чотири камери відеоспостереження, які мають завести в систему «Безпечне місто», щоб, у разі необхідності, вчасно реагувати на все, що відбуватиметься на цій території.

Завершити реалізацію проекту з ремедіації майданчика захоронення відходів планують наступного року.

Кіровоградська область.

Довідково

Ремедіація — відновлення початкових показників ґрунту, води або повітря при ліквідації наслідків забруднення або ослабленні впливу на довкілля.

Фото з офіційного сайту Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.