(Зліва направо) президент АТ «Мотор Січ» В’ячеслав Богуслаєв, голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Старух, директор Запорізької обласної клінічної лікарні Ігор Шишка, заступниця голови Запорізької облдержадміністрації Злата Некрасова на презентації санітарного вертольоту Мі-2МСБ-1.

Завдяки цьому гвинтокрилу можна буде значно швидше транспортувати тяжкохворих у потрібне місце.

«Основне завдання сучасної медицини — надання якісної та своєчасної допомоги. Тому обласна влада приділяє максимум уваги проектам, що спрямовані на розвиток інфраструктури закладів охорони здоров’я. Для пацієнтів, які перебувають у важкому або вкрай важкому стані, момент надання першої кваліфікованої медичної допомоги має критично важливе значення. В цьому плані перевезення санавіацією — це найкращий варіант з усіх можливих», — впевнений голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух.

Як каже президент АТ «Мотор Січ», Герой України В’ячеслав Богуслаєв, ідея створення санітарного гвинтокрила з’явилася ще десять років тому, а сьогодні, завдяки зусиллям команди професіоналів, була втілена в життя.

«Створити вертоліт для медицини — це унікальне завдання. По-перше, повинно бути зручно лікарям, по-друге, — зручно хворому і, по-трет, — вертоліт має літати на далекі відстані. На відміну від єврокоптера із запасом ходу 340—400 км, цей вертоліт летить майже 1000 км з однією заправкою, — пояснює В’ячеслав Олександрович.

Санітарний гвинтокрил, створений для потреб Запорізької обласної клінічної лікарні, може літати і вдень, і вночі — навіть за складних метеоумов та у гірських районах на всій території України. У ньому передбачене встановлення медичного обладнання, ідентичне устаткуванню реанімобіля: систему кисневого постачання, апарат ШВЛ, дефібрилятор, аспіратор, помпи для інфузій.

Також за допомоги АТ «Мотор Січ» на території лікарні обладнано єдиний та унікальний для України вертолітний майданчик, що повністю відповідає всім технічним вимогам.

«Ми отримали можливість користуватися надсучасним гелікоптером для транспортування важкохворих пацієнтів. Тож сьогодні я з гордістю можу сказати — санавіація в Запоріжжі є, і вона працює», — підкреслює директор Запорізької обласної клінічної лікарні Ігор Шишка.

Санітарному вертольоту необов’язково знаходитись на території лікарні: у режимі 24/7 бригада чергуватиме на аеродромі АТ «Мотор Січ». За потреби гвинтокрил дістанеться медичного закладу протягом трьох хвилин.

Запоріжжя.

Фото прес-служби Запорізької обласної клінічної лікарні.